Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA KOPYTKA: -1 kg ziemniaków -2 jaja -1 i 1/3 szklanki mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -szczypta soli ORAZ: -ok. 3-4 łyżki masła -bułka tarta -cukier -cynamon Ziemniaki ugotować, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięs (w ostateczności BARDZO dokładnie utłuc). Dodać do nich obie mąki, jaja i szczyptę soli. Wyrobić jednolite ciasto. Stolnicę posypać mąką i toczyć na niej wałeczki z ciasta. Lekko je spłaszczać,a później ukośnie kroić. Gotować w dużej ilości osolonej wody,aż staną się mięciutkie. Część masła roztopić na patelni. Wrzucić na nie część kopytek i lekko obsmażyć ze wszystkich stron. Po chwili dodać bułkę tartą (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i mieszać tak,aby kopytka wyglądały jak obtaczane. Jeszcze na patelni posłodzić i szczodrze posypać cynamonem :D Tak samo postąpić z pozostałymi kopytkami. Tak przygotowane kopytka wybornie smakują popijane kefirem!!! Smacznego :D Cytuj
Anna22 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Ja tak robię nie kopytka ale pierogi leniwe. Jeszcze nigdy nie jadłam kopytek na słodko , muszę spróbowac. Anna Cytuj
DeLarge Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 dokładnie, ja tak robie leniwe...jakos nie moge sobie wyobrazic kopytek z cynamonem Cytuj
Jamaica Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 Hi hi hi... Mój mąż mówił to samo, gdy podałam mu je pierwszy raz :) A potem zjadł dwie porcje i jeszcze talerz wylizał, chociaż jest typowym mięsożercą :oops: Dlatego warto spróbować, bo danko jest naprawdę proste, pyszne i niebanalne. No przynajmniej dla mnie i mojej rodzinki... :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 14 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 moj maz mowi to samo ze z cukrem to tylko leniwe,ale u mnie w domu to normalane danie.DeLarge najpierw zrob a pozniej ocen,co tam bedziesz wyobraznia zyl :) Cytuj
DeLarge Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 wiesz Jola, ja jestem otwarty na, że tak powiem, "eksperymenty" kulinarne ale... no nie wiem...mam tak samo z plackami ziemniaczanymi...z cukrem odpadają...jakis dziwny jestem, pozdrawiam Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 u mnie placki ziemniaczane z cukrem tez odpadaja,wiec moze az tak dziwny to nie jestes. Cytuj
Marcin Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Ja placki ziemniaczane tylko z keczupem. Ja miałem podobnie z naleśnikami - nigdy ich nie lubiłem bo zawsze były na słodko - aż raz zjadłem wytrawne - i od tego czasu to jedno z moich ulubionych dań :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Ja tez osobiscie wole dania wytrawne lub bardzo pikantne,slodkie obiady to nie dla mnie,ale kopytka z cukrem nie sa mi obce,choc ich nie jadam. A z keczupem to nie tylko placki ziemniaczane jem ale tez i odsmazane ruskie. :) Cytuj
Marcin Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Ruskich z keczupem jeszcze nie próbowałem - tylko ze spaloną na węgiel cebulką :) Cytuj
Anna22 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Dziś na obiadek były tradycyjne kopytka z sosem. Ale pamiętałam o tym sposobie , który poleciła Jamaica i troszkę zrobiłam takich malutkich kopytek , właśnie skończyliśmy je jeść na kolację . I muszę przyznać ,że smakowały nam choć nigdy przedtem nie wyobrażałam sobie jedzenia kopytek na słodko. Szkoda tylko , że zapomniałam o tym ,że Jamaica poleca do nich kefirek a ja nie miałam a bardzo by sie przydał . Wy też spróbujcie :) :) :oops: Pozdrawiam Anna Cytuj
gosiek50 Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Ja też podaje kopytka na słodko-są pyszne ,a placki ziemniaczane jemy z cukrem i śmietaną.Polecam , warto spróbować. :D :D Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.