Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 CIASTO: -4 jajka -3/4 szlanki cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao MASA BUDYNIOWA: -2 budynie śmietankowe -0,5 litra mleka -kostka masła -5 dag rodzynek MASA KAWOWA: -2 "Śnieżki" (czyli bite śmietany w proszku) -jedna duża paczka cappuccino o dowolnym smaku CIASTO: Z podanych składników przygotować biszkopt. Dla mniej wprawnych w sztuce kulinarnej zamieszczam dokładne instrukcje :D Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita odłożyć mikser i już po niego nie sięgać! Wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Dodawać je po łyżce do masy jajecznej, starannie mieszając łyżką i uważając,aby na dnie nie zrobiły nam się grudki! Gotowe ciasto wylać na wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką blachę do pieczenia (dużą, bo ciasto ma byc raczej niewysokie) i umieścić w rozgrzanym piekarniku na ok.25-30 minut. MASA BUDYNIOWA: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu,ale użyć tylko 0.5 litra mleka. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyń. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać rodzynki (najlepiej namoczone wcześniej w alkoholu) MASA KAWOWA: Przygotować "Śnieżki" według przepisu producenta. Pod koniec ubijania dodać cappuccino w proszku. WERSJA KOŃCOWA: Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową,a na nią z masę kawową. Udekorować dowolnie,ale wydaje mi się,że najbardziej na miejscu będzie tu tarta czekolada :D Smacznego!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Robiłam to ciasto wczoraj. Wyszło bardzo dobre, ale dokonałam kilku zmian. Do budyniu dodałam 2 żółtka aby go nieco uszlachetnić, rodzynki namoczyłam w rumie a spód nasączyłam ponczem z resztą rumu, jaka mi została po odcedzeniu rodzynek, a do smietanki dodałam 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku. Wydaje mi się jednak, że na 4 jajka ilość mąki jest za duża. Następnym razem na te 4 jajka wezmę 3 łyżki mąki tortowej i 1 ziemniaczanej. Zmniejszę też ilość cukru do 4 pełnych łyżek. Ale to oczywiście zależy od upodobań. Pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.