Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -3 szklanki mąki -1 opakowanie margaryny -1 łyżka smalcu -2 łyżki śmietany -1 szklanka cukru pudru -3 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia A TAKŻE: -1,5 słoiczka dżemu wiśniowego -duuużo bakalii :-) Proponuję: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, suszone śliwki, suszone morele... I co Wam jeszcze do głowy wpadnie :D -polewa czekoladowa CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać do niej żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze gorące ciasto posmarować solidną warstwą dzemu. Posypać równomiernie bakaliami (tu też bez skąpstwa! :D). Polać ciasto polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce. Chyba nawet nie muszę wspominać jakie jest pyszne... Przepis mówi przecież sam za siebie :D SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 Robie podobne ciasto, nazwalam je snikers, bakalie zalewam ugotowanym karmelem z mleka skondensowanego, na karmel daje krem z orzeszkow ziemnych, i dopiero wtedy polewam polewa. Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Jolu podaj, proszę, przepis na ten krem z orzeszków ziemnych ... Mam imprezę w poniedziałek w pracy i zrobię dwie wersje tego ciasta ... Cytuj
Jola_A. Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Bernimku oto przepis na krem z orzeszkow ziemnych: 15 dag orzeszkow zmielic w maszynce do bakali 1 czekolada mleczna 1/3 szklanki goracego mleka kostka masla kilka lyzek mleka do rozpuszczenia czekolady spirytus Czekolade rozpuscic w kilku lyzkach mleka, ostudzic. 1/3 mleka zagotowac i wrzacym mlekiem zalac orzeszki, ostudzic. Maslo utrzec dodawac stopniowo orzechy i czekolade. Na koncu dodac kieliszek spirytusu. Jesli krem bedzie malo slodki dodac cukier puder. Ale poniewaz karmel jest slodki wiec krem moze byc mniej slodszy. Czasami gdy karmel za bardzo zgestnieje i nie daje sie rozsmarowc na bakaliach, mieszam bakalie razem z karmelem, wtedy jest latwiej, i do karmelu dodaje duzo soku z cytryny i kieliszek alkoholu, razem miksuje. Ciasto u mnie szybko znika. Podziel sie swoimi wrazeniami smakowymi. Ciesze sie ze zainteresowal cie moj sposob na snikersa. Acha, zapomnialam dodac,ze platki migdalowe, orzechy i kokos praze na suchej patelni, wszystko odzielnie, kokos najszybciej sie prazy i moglby sie przypalic. Cytuj
Bernimek Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Jolu! Bardzo gorąco dziękuję za błyskawiczną odpowiedź! Buziaczki! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 A jesli chodzi o dzem to daje 2 sloiki morelowego, mozna go podgrzac i wsypac galaretke morelowa, nie bedzie sie rozjezdzal przy krojeniu. Cytuj
monilek26 Opublikowano 10 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2006 Jolu super pomysł na tego snikersa z kremem orzechowym. Zbliża się długi weekend więc postaram się wypróbować Twój przepis i dam znać jak wyszedł. Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Jolu Kochana !!! Twoja wariacja tego przepisu na ciasto jest Bombowo Super Smaczna !!!. Ciasta zrobiły furorę i zniknęły ze stołu w jakiś magicznie szybki sposób ... a ja zrobiłam tylko dwa ... Każdy kto spróbował, zachwalał pod niebiosa ... jeszcze raz bardzo ci dziękuję na przepis ! Buziaczki! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Bernimku , nie ma sprawy, bardzo sie ciesze. Cytuj
arabika Opublikowano 12 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2006 Znam ciasto Joli poniewaz poznałam sekretny przepis już z wczesniej i ciasto zrobiłam na świeta Przyłaczam sie do opini Bernimka ciasto Bombowo Super Smaczne , na samą myśl o nim ślinka mi leci :-D Cytuj
monilek26 Opublikowano 26 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2006 Ja również zrobiłam to ciacho i przyłączam się do dziewczyn...ciacho bombowo super smaczne :-D Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.