Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NA CIASTO: -3 szklanki mąki -1 opakowanie margaryny -1 łyżka smalcu -2 łyżki śmietany -1 szklanka cukru pudru -3 żółtka -1 łyżeczka proszku do pieczenia A TAKŻE: -1,5 słoiczka dżemu wiśniowego -duuużo bakalii :-) Proponuję: rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, suszone śliwki, suszone morele... I co Wam jeszcze do głowy wpadnie :D -polewa czekoladowa CIASTO: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę posiekać z margaryną i smalcem, dodać do niej żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Jeszcze gorące ciasto posmarować solidną warstwą dzemu. Posypać równomiernie bakaliami (tu też bez skąpstwa! :D). Polać ciasto polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce. Chyba nawet nie muszę wspominać jakie jest pyszne... Przepis mówi przecież sam za siebie :D SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Robie podobne ciasto, nazwalam je snikers, bakalie zalewam ugotowanym karmelem z mleka skondensowanego, na karmel daje krem z orzeszkow ziemnych, i dopiero wtedy polewam polewa.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bernimku oto przepis na krem z orzeszkow ziemnych: 15 dag orzeszkow zmielic w maszynce do bakali 1 czekolada mleczna 1/3 szklanki goracego mleka kostka masla kilka lyzek mleka do rozpuszczenia czekolady spirytus Czekolade rozpuscic w kilku lyzkach mleka, ostudzic. 1/3 mleka zagotowac i wrzacym mlekiem zalac orzeszki, ostudzic. Maslo utrzec dodawac stopniowo orzechy i czekolade. Na koncu dodac kieliszek spirytusu. Jesli krem bedzie malo slodki dodac cukier puder. Ale poniewaz karmel jest slodki wiec krem moze byc mniej slodszy. Czasami gdy karmel za bardzo zgestnieje i nie daje sie rozsmarowc na bakaliach, mieszam bakalie razem z karmelem, wtedy jest latwiej, i do karmelu dodaje duzo soku z cytryny i kieliszek alkoholu, razem miksuje. Ciasto u mnie szybko znika. Podziel sie swoimi wrazeniami smakowymi. Ciesze sie ze zainteresowal cie moj sposob na snikersa. Acha, zapomnialam dodac,ze platki migdalowe, orzechy i kokos praze na suchej patelni, wszystko odzielnie, kokos najszybciej sie prazy i moglby sie przypalic.

Opublikowano

Jolu Kochana !!!

Twoja wariacja tego przepisu na ciasto jest Bombowo Super Smaczna !!!.

Ciasta zrobiły furorę i zniknęły ze stołu w jakiś magicznie szybki sposób ... a ja zrobiłam tylko dwa ...

Każdy kto spróbował, zachwalał pod niebiosa ... jeszcze raz bardzo ci dziękuję na przepis !

Buziaczki!

Opublikowano

Znam ciasto Joli poniewaz poznałam sekretny przepis już z wczesniej i ciasto zrobiłam na świeta Przyłaczam sie do opini Bernimka ciasto Bombowo Super Smaczne , na samą myśl o nim ślinka mi leci :-D

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.