Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -2 szklanki mąki krupczatki -2/3 kostki margaryny -1 szklanka cukru pudru -2 żółtka -ewentualnie 2-3 łyżki śmietany NA MASĘ MAKOWO-JABŁKOWĄ: -30 dag maku -ok.0,5 kg jabłek -5 jajek -20 dag margaryny -1,5 szklanki cukru -bakalie -2 łyżeczki proszku do pieczenia -8 łyzeczek kaszy manny -1 aromat migdałowy DO DEKORACJI: -polewa czekoladowa -płatki migdałowe/wiórki kokosowe/ kolorowa posypka/siekane orzechy (do wyboru do koloru :D) CIASTO: Na stolnicę przesiać mąkę, dodac margarynę i cukier, posiekać nożem na tzw. "kaszkę". Później dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Jeśli pojawią się problemy- dodać śmietanę. Ciasto, owinięte folią lub ściereczką, schłodzić pół godziny w lodówce. Później wyjąć i wylepić nim formę. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zmielić (trochę to pracochłonne,ale później będzie już z górki,więc warto się chwilę pomęczyć :D). Margarynę rozrpuścić i ostudzić. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze. Gdy ostygną dodawać do nich kolejno: roztopioną margarynę, jabłka, mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie i aromat migdałowy. Masę wylać na czekające cierpliwie ciasto. Piec ok.godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu polać polewą i posypać czymś dekoracyjnym :D Uwaga,uwaga!!!!!!!!!!!!!!!!!! 1. Osoby, które nie lubią się przemęczać (jak ja na przykład :-)) mogą odpuścić sobie mielenie maku i skorzystać z gotowej masy makowej z puszki. 2.Jeśli do masy dodacie kilka łyżek kakao będzie znacznie ciemniejsza. 3.Japoniec jest poprostu rewelacyjny!!! Nie jest kosztowny, za to mięciutki, wilgotny i słodki :D Bez niego nie ma świąt w moim domu! Inne makowce poprostu wymiękają :D Naprawdę szczerze polecam!!! Smacznego! Cytuj
monilek26 Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 To musi byc pyszniutkie. Pierwszy raz spotykam się z tym przepisem i już mi ślinka cieknie :-) :D :D PS. Zasypałaś nas dzisiaj przepisami - za wszystkie bardzo dziękujemy :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zaręczam,że jest pyszniutkie :D A z tymi przepisami to...dopiero się rozkręcam :D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Droga Jamajko w 100% zgadzam się z Twoim zdaniem to ciasto jest rewelacyjne :oops: robię je od lat na święta i nie tylko. Tylko ja robię bez ciasta kruchego, a formę posypuję wiórkami kokosowymi, nie dodawałam nigdy do niego kakao , ale tym razem muszę dodac bardzo lubię kakao tylko czy jak dodajesz kakao nie dodajesz odrobiny wody :roll: (chodzi mi o to czy ono z kakao nie jest gęściejsze) Pozdrawiam i polecam wszystkim :oops: Cytuj
julka05 Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 Mam pytanko: czy jeśli chcę użyć gotowej masy makowej to pozostałe składniki masy pozostają bez zmian np. bakalie, jabłka. Z góry dziękuję za odpowiedź :roll: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 nigdy nie robiłam z gotowej masy makowej, ale jeśli bym robiła to chyba bym zmieniła tylko ilośc bakalii ,bo w masie już chyba trochę jest resztę bym wzięła bez zmian, ale może niech się wypowie ktoś kto już robił z gotowej masy pozdrawiam :roll: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Robiłam na święta i tym razem dodałam kakao wyszło jeszcze lepsze teraz będę tak robiła :-D Dzięki za radę :-D Cytuj
Jolcia Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ciasto robiłam już kilka razy ale w moim przepisie jest 8 jajek i 12 łyżek kaszy manny.Robię je bez kruchego ciasta. Masz rację Jamajka że jest pyszne. :-D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja też robię bez ciasta :-D więcej miejsca na inne ciasto zostaje w brzuchu :-D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 podnoszę bo ciekawy przepisik na święta :-( Cytuj
figiel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Czy maku można dać więcej ,np. pół kilograma ?czy trzeba zwiększyć zarazem reszte składników masy makowej ?Na jaką blachę ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.