Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 -1 czubata szklanka suchej kaszy grycznej -1,5 szklanki wody -2 łyżki oleju -1 szklanka śmietany -0,5 kg tłustego, białego sera (jeśli macie możliwość użyjcie prawdziwego, wiejskiego... nic nie dorówna temu smakowi :D) -2 jaja -sól -pieprz -szczypta mielonej papryki -ze 2 łyżki drobno posiekanej zieleniny W rondlu rozgrzać olej, wsypac suchą kaszę i smażyć ją tak przez 3 minuty, nie przestając mieszać. Kaszę zalać gorącą wodą, dodać przyprawy. Gotować na najmniejszym ogniu, często mieszając, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Wtedy rondel przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka lekko ubić (tylko tak,żeby się spieniły) z solą, pieprzem i zieleniną. Ser rozdrobnić i wymieszać z nim jajka. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego pół kaszy, a na nią cały ser. Na wierch położyć pozostałą kaszę. Powierzchnię wyrównać, zalać śmietaną i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 minut. Potrawa jest gotowa, gdy smietana lekko się zarumieni. Doskonała z kefirem czy zsiadłym mlekiem. Z delikatną surówką też niczego sobie :D Smacznego!!! Cytuj
cyga Opublikowano 1 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2006 o mamo tam rybka, krokieciki, tu ukochana kasza twaróg (umiem robić sama)ludzie ja nie wyrobię dopiero schudłam 10 kg Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 ja uwielbiam kaszę......niestety jako jedyna w rodzinie......może skuszą się na taką zapiekankę, przepis brzmi bardzo smakowicie. :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.