Skocz do zawartości

Jak często pieczesz ciasta?  

120 użytkowników zagłosowało

  1. 1.

    • codziennie
      1
    • co drugi dzie?
      0
    • jak tylko sko?czy si? poprzednie
      12
    • ok. 2 razy w tygodniu
      13
    • raz na tydzie?
      58
    • raz na dwa tygodnie
      24
    • raz na miesi?c
      5
    • rzadziej
      7


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

skladniki:

0,5 kostki margaryny, 2,5 szklanki mąki, 1 niepełna szklanka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 żółtka, 2 - 3 łyzki gęstej śmietany, ok. 6 jabłek, cynamon, 1 cukier waniliowy.

sposób przyrządzenia:

Cukier, żółtka i margarynę wymieszać mikserem. Dodac śmietanę i ponownie wymieszac. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko razem ugnieść ręką. Gdy ciasto bedzie ugniecione przełożyć je na stolnicę, odłożyć trochę na kruszonkę, a resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach blachy. Otrzymany prostokąt wyłożyć na blaszkę (najlepiej przy pomocy wałka).

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli są bardzo kwaśne można dodać trochę ( ok. 3 łyzek ) cukru. Do jabłek dodać cukier waniliowy i cynamon ( ilość wg upodobań - można nie dodawać wcale jeśli ktoś nie lubi ) i wszystko razem wymieszać.

Na wyłozone na blachę ciasto wyłożyc jabłka zmieszane z cukrem waniliowym i cynamonem. Następnie na jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto i wstawić do piekarnika. Piec do zarumienienia.

Opublikowano

naprawdę dobre, nie za słodkie, czuć jabłka i cynamon, nie jest za tłuste bo mało margaryny, więc można jesć i jesć. Prawdziwy smak szarlotki. Pycha !!! :D

Opublikowano

zgadzam się, w dodatku nie wymaga wiele pracy i nie jest za drogie. Proszę autorkę o więcej tak wspaniałych przepisów.

Opublikowano

dziękuję za wasze pochlebne opinie. Ja też bardzo lubię tę szarlotkę i cała moja rodzina również. Piekę ją przez kilka lat a mimo to nie znudziła się moim gościom i jaest zawsze "gwoździem" programu imieninowego. Jest dobra zarówno na imieniny jak i na deser poobiedni w zwykły dzień. Jeśli chcecie więcej moich przepisów to zajrzyjcie na forum do przepisów "ciasto z galaretkami", "sernik z brzoskwiniami", ciasto z ananasami" i "babeczki z kremem". Zapewniam, że też są pyszne i godne uwagi.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Szarlotka jest przepyszna !

Szybko i łatwo się ją robi i znika w mig :D

Wczoraj zrobiłam - na dziś nie zostało nic :D .

Na życzenie całej rodzinki będę ją często piekła

Pozdrawiam .

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

hm...tez ją zrobiłam..no i troszeczke zmodyfikowałam.Poniewaz nie lubie gdy podczas gotowania czy wypieków jest duzo <odpadów>wiec ubiłam pozostałe trzy białka z 3/4szkl cukru i wyłozyłam na jabłka...a na to kruszonka.Było bardzo dobre ...tylko...ze jak dla mnie było za niskie to ciasto...wiec na przyszłosc albo zwieksze ilosc składników...albo uzyje mniejszej blaszki.....pozdrawiam...

  • 2 tygodnie później...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

dzieki za pomysł, następnym razem wypróbuję. cieszę się, że szarlotka się udała i zachęcam do spróbowania innych moich przepisów pozdrawiam

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ostanio postanowiłam ulepszyć ten przepis i na jabłka wylałam budyń ugotowany z 2 torebek proszku budyniowego i 3 szklanek mleka. na budyń pokruszyłam ciasto tak jak w starej wersji i wstawiłam do piekarnika. pycha!

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

ja przed nalozeniem jablek posypuje ciastokasza manna wtedy sok nie wsiaka:)ale szarlotka naprawde pycha:)....ciasto z budyniem robie troche inaczej.jablek nie scieram lecz kroje na osiem czesci ukladam na ciescie a nastepnie zalewam budyniem i scieram na to ciasto:)

Opublikowano

jeśli nie chce się by, resztki ciasta surowego pozostały można palcami (lekko prószonymi mąką by się nie kleiło) rozprowadzić je po dnie blaszki lub tortownicy, nie trzeba wtedy nawet wałkować.

Opublikowano

masz racje, ja ostatnio tez rozprowadzalam ciasto palcami, jest tylko 1 problem - folia aluminiowa porysza sie i momentami dostaje szalu... ale smak szarlotki wynagradza mi to...

Opublikowano

A po co folię? Wystarczy dobrze natłuścić margaryną blaszkę i posypać mąką, a ciasto samo odejdzie od formy, gdy będzie się roprowadzało palcami!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.