Jamaica Opublikowano 11 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA PONCZ: -niecałe 0,5 szklanki wody -1 łyżka cukru -1 łyżka wódki -1 łyżka soku z cytryny ORAZ... -1 opakowanie (puszka 950g) gotowej masy makowej -1 opakowanie kremu karpatka w proszku -1 puszka brzoskwiń -1 galaretka truskawkowa/wiśniowa/pomarańczowa BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić go i przekroić na dwa placki. Jeden z nich włożyć z powrotem do formy, w której piekło się ciasto. Z podanych składników przygotować poncz. Połową nasączyć czekające spokojnie w formie ciasto. Rozsmarować na nim masę makową. Ułożyć na niej brzoskwinie (pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki). Zalać gęstniejacą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opkowaniu. Wstawić do lodówki i poczekać aż galaretka całkowicie stężeje. Następnie położyć krem karpatka, również przygotowany zgodnie z poleceniami producenta, a na nim biszkopt, nasączony pozostałym ponczem. Wierzch najlepiej polać polewą. Całe ciasto silnie schłodzić. Ciasto nie może nie wyjść, dzięki zastosowaniu półproduktów. No chyba,że ktoś uprze się zepsuć biszkopt... :-) Ale nawet biszkopt można przecież kupić gotowy :D Efekt końcowy jest naprawdę imponujący i wzbudza dziki zachwyt u gości, zwłaszcza jeśli powszechnie wiadomo,że przygotował go ktoś malo biegły w sztuce kulinarnej :D Jeśli ktoś dobrze się czuje w kuchni i ma większą wprawę w pieczeniu, może się oczywiście pokusić o własnoręcznie wykonanie zarówno masy makowej, jak i kremu do karpatki. Jestem pewna,że znajdziecie stosowne przepisy chociażby na tej stronce :D Cytuj
Jola_A. Opublikowano 12 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2006 niezle,szybko i efektownie :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Jolu (moja imienniczko tak nawiasem mówiąc :D), zauważyłam, że kilka moich przepisów wpadło Ci w oko i cieszy mnie to bardzo! Mam nadzieję,że niektóre z nich przydadzą Ci się w kuchni i pozwolą odkryć nowe smaki i mile zaskoczyć rodzinkę :D Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Pytanie: jakie wymiary blachy dla biszkopta, i czy to ciasto nie wychodzi bardzo wysokie? 2 masy, galaretka, brzokwinie, i jeszcze biszkopt... tak czy siak, chyba spróbuje...:D daj tylko znać co z tym biszkoptem, i jak długo go pieczesz, jaka temperatura. Pozdrawiam Cytuj
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Biszkopt piekę w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Czyli standard :D Temperatura- 180 stopni. Czas- maksymalnie 25 minut, a nieraz już po 20 jest gotowy. Dużo zależy od piecyka, dlatego warto kontrolować sytuację z patyczkiem w ręce :D A ciasto jest owszem dość wysokie, ale nie aż tak bardzo. Biszkopt jest przecież cienki, masy również... Zapewniam,że wszystko wyjdzie proporcjonalnie :-) Cytuj
arabika Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Pytanie: jakie wymiary blachy dla biszkopta, i czy to ciasto nie wychodzi bardzo wysokie? 2 masy, galaretka, brzokwinie, i jeszcze biszkopt... tak czy siak, chyba spróbuje...:D daj tylko znać co z tym biszkoptem, i jak długo go pieczesz, jaka temperatura. Pozdrawiam Masz racje ciasto wychodzi dość wysokie znam je od dawna a przepis jest na forum pod nazwa makowy przekładaniec .Ciasto jest bardzo dobre ale lepsze kiedy zrobi się swoja mase makowa ta z puszki ani smaczna ani zdrowa .Pozdrawiam :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ojej, przepraszam! Nie wiedziałam,że taki przepis już pojawił się na forum! Pewnie,że masa z puszki nie należy do najzdrowszych, ale jak się jest takim leniuszkiem jak ja czasami, to człowiek chwyta się każdej deski ratunku :D No i nie zapominajmy, że przepis ten ułożony jest z przeznaczeniem dla tych, którzy dopiero co stawiają pierwsze kroczki w kuchni, więc każde uproszczenie ciasta napewno jest dla nich wybawieniem :D Aha, i prawdę mówiąc mi na przykład ta masa smakuje... Bo jak to mówią są gusta i guściki :D Oczywiście tak jak wspomniałam w przepisie, jeśli komuś nie odpowiada smak gotowców, może podstawić w ich miejsce własne wypróbowane przepisy na masę makową czy krem karpatkowy. Bo przecież właśnie na tym polega gotowanie- by dopasować przepis do własnych kulinarnych upodobań :D Kurczę, znowu się rozpisałam... Ostatnio zauważyłam,że moje komentarze rozrastają się do jakichś niebotycznych rozmiarów :D Chyba przestanę się oburzać gdy znajomi po raz kolejny nazwą mnie okropną gadułą, bo moje wpisy na smacznym to dowód, że coś w tym musi być :D Zatem kończę i pozdrawiam :D Cieplutko :-) Wiosennie :D Cytuj
arabika Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Ja się nie gniewam :D Taki urok forum ze przepisy się powtarzają :-) Natomiast zgadzam się z Tobą jeśli ciasto ma być dla TOTALNYCH amatorów to gotowce jak najbardziej polecane bo maja jedna wielką zaletę , trudno je popsuć :D Ciasto też fajnie smakuje z wisniami nmoczonymi w alkoholu nie daje juz wtedy galaretki Pozdrawiam serdecznie :D Cytuj
hana144 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 heeeeh dla amatorow?? to w sam raz dla mnie!:D na pewno wyprobuje ten przepis mam nadzieje ze nie zepsuje biszkoptu, co juz raz mi sie zdarzylo:) pozdrawiam:) Cytuj
Jamaica Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Trzeba być dobrej myśli :D Napewno uda się modelowo! Pamiętaj, że trzymam kciuki i czekam na Twoją relację :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.