elka_m Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ciasto: Składniki: 5 żółtek, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 dag ,margaryny "Kasi", 3 łyzki cukru. Sposob przyrządzenia: Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać do tego mąkę i wyrobić ciasto. 0,25 ciasta włożyć do zamrażarki (na kruszonkę). Pozostałą część ciasta ułożyć na blasze. Masa: Składniki: 0,5 kg sera twarogowego, 0,5 kostki margaryny "Kasi", 1 budyń waniliowy, 1 niepełna szklanka cukru, 2 jajka, 1 puszka brzoskwiń. Sposób przyrządzenia: Ser przekręcić przez maszynkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Brzoskwinie pokrajać w kostkę. Piana: Składniki: 5 białek, 1 szklanka cukru. Sposób przyrządzenia: Ubić białka z cukrem na sztywną pienę. Na ciasto wylać masę serową, na to ułożyć pokrojone brzoskwinie, następnie pianę i na to kruszonkę (zetrzeć na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto). Cytuj
Gość asica Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 po prostu cudo jak i wszystkie ciasta które zamiesciłaś. sama nie weim które lepsze i nie wiem na które mam najbardziej ochotę. Te polecam szczególnie miłośnikom serników. jest naprawdę pyszne. Polecam wszystkim !!! Cytuj
aanutka Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Zamiast męczyć się ucieraniem, można tu roztopić margarynę i od razu zagniatać ciasto. /margarynę ostudzić/. Sernik jest naprawdę pyszny! Cytuj
elka_m Opublikowano 17 Lipca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 dzięki za radę, następnym razem z niej skorzystam. cięszę się, że sernik ci smakował i zachęcam do skorzystania z innych moich przepisów - naprawdę warto! pozdrawiam Cytuj
elka_m Opublikowano 20 Sierpnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2005 ostatnio upiekłam inną wersję sernika z brzoskwiniami. mam nadzieje ze ten przepis tez się spodoba. jest to wersja prostsza i łatwiejsza w wykonaniu, polecam składniki: 1 kg sera twarogowego 1 puszka brzoskwiń (82 g) 5 jajek 0,5 szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 2,5 paczki herbatników (ok. 15 dag) do wysmarowania formy trochę margaryny sposób przyrządzenia: na dnie formy wysmarowanej uprzednio margaryną ułożyć herbatniki, następnie zemleć ser. na herbatniki ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. 4 żółtka i 1 jajko utrzeć z cukrem i nadal ucierając, dodawać porcjami na przemian ser,olej i mleko a na końcu budynie (w proszku). z pozostałych białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.masę wylać na brzoskwinie. sernik wstawić do nagrzanego do temp. 200 st. C piekarnika i piec ok. 1 godz. (pod koniec zwiększam trochę temp. bo slabo się rumieni ale być może zależy to od piecyka bo moi znajomi nie muzą tego robić) Cytuj
Dorota Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2005 Witam :lol: Dziękuję za ciekawe propozycje na sernik. Ja chciałam zaproponować podobny przepis na :lol: Sernik z brzoskwiniami. Dorota Cytuj
elka_m Opublikowano 7 Września 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 własnie wypróbowałam nowy pomysl na sernik: zamiast oleju, masła, margaryny, czy jakiegokolwiek innego tłuszczu dodaję do masy serowej "SERNIX" dr. oetkera. sernik jest rownie smaczny i nawet bardziej puszysty a przy tym niskokaloryczny. polecam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.