papuga Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ciasto 15 dkg margaryny 2 jajka 0,75 dkg cukru 3 szkl. cukru 2 lyzki miodu 2 lyzeczki sody oczyszczonej skladniki polaczyc,zagniesc ciasto i podzielic na dwie czesci Masa orzechowa 3/4 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 2 szkl. orzechow wloskich 2 lyzki miodu gotowy krem karpatka wszyskie skladniki zagotowac oprocz kremu Jedna czesc placka upiec (okolo 10 minut w tem.200 stopni). Gdy wystygnie wylac wczesniej przygotowana mase karpatkowa. Druga czesc placka podpiec i wylac na niego mase orzechowa i krotko zapiec nastepnie polaczyc obydwa placki. Jest naprawde rewelacyjny paluszki lizac ,zycze smacznego Cytuj
aga0992 Opublikowano 17 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2004 Ciasto może być, tylko trochę za słodkie. Cytuj
Anka84 Opublikowano 10 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2005 Mam pytanie, bo zastanawia mnie coś. W przepisie chyba jest błąd, bo przy składnikach na ciasto jest napisane 0,75 dag cukru, a pod spodem 3szkl. cukru i w końcu nie wiem ile tego cukru? Może chodziło o cukier waniliowy najpierw? Bardzo proszę o odpowiedź!!! A tak w ogóle aż 3 szklanki cukru? To chyba przesada... Pozdrawiam :) Cytuj
Magdalena Opublikowano 11 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2005 W przepisie nie ma mąki ,więc pomyłka jeżli chodzi o cukier to na pewno.Myślę ,że ma być 3 szlkanki mąki .Trzeba to sprostować nie piekłam tego ciasta tylko się domyślam . :) Cytuj
Anka84 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Magdalena może i masz rację, ale myślę, że 3 szklanki maki to za dużo jednak a 0,75 dag cukru za mało:) I co z tym zrobić? :) Cytuj
malbed Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Masz rację Magdalena po przeczytaniu przepisu dokładnie stwierdzam tak jak Ty że chodzi o mąkę i nie uważam żeby było jej za dużo.Pozdrawiam Małgosia. Cytuj
Anka84 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Dzięki za potwierdzenia co do mąki:) Ale co z tym cukrem? Czy nie będzie go za mało? Cytuj
Magdalena Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Aniu! Daj 3/4 szklanki cukru myślę ,że będzie ok! napisz jak upieczesz. Już z modyfikacją pozdrawiam Magdalena!!! :) :) Cytuj
papuga Opublikowano 3 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2005 :) Tak Panie macie racje po prostu strzelilam pomylke z tym cukrem ,powinno byc 3 szkl. maki a nie cukru wielkie przeprosiny i dziekuje Ostatnio rzadko tutaj zagladam ;) praca i szybki remont w domku aby zdazyc przed swietami Pozdrawiam Cytuj
bassia77 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2005 Wiele razy piekłam to ciasto... jest wyjątkowe.Mój przepis troszkę się różni np.orzechy wrzucam świerzo wyłuskane i w dużych kawałkach.. póżniej po upieczeniu gdy kroi sie to ciasto one są miekkie i smaczne.Nie kupuję gotowej masy lecz robię ją tak: 0,5 litra mleka 20 dkg margaryny 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej to razez zagotować taj jak budyń ;) Tą masą jeszcze gorącą przekładam placki dając ten z orzechami na górę.Kroi sie na drugi dzień. :) pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi