Gość Poetka22 Opublikowano 13 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2006 SKŁADNIKIi: 250 g masła lub margaryny opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 5 jajek 375 g mąki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao łyżka mleka słoik wiśni z kompotu, bez pestek, lub świeżych wydrylowanych KREM: budyń waniliowy 100 g cukru 0,5 l mleka 250 g masła POLEWA: 5 dag margaryny 1-3 łyżki cukru 2 łyżki kakao 2-3 łyżki wody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1.Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać cukier waniliowy oraz sól, ucierać nadal dodająć kolejno jaja. 2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po łyżce domieszać do masy maślano-jajecznej. 3. Blachę do pieczenia wysmarować masłem, rozsmarować na niej 2/3 ciasta. 4.Resztę ciasta wymieszać z kakao i mlekiem, rozsmarować na jasnym cieście. 5.Wiśnie dokładnie osączyć z soku,rozłożyć na ciemnym cieście. 6.Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 35-40 minut w temp. 180-200 stopni. 7.Z pół litra mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i, mieszając go, ostudzić. Masło utrzeć na puch dodając budyń po łyżce. Ostudzone ciasto posmarować kremem budyniowym. 8.Na koniec ciasto posmarować polewą:wszystkie składniki polewy zagotować, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ciepłą polewę rozprowadzić na cieście. Pozostawić do zastygnięcia. SMACZNEGO Cytuj
baśka96 Opublikowano 14 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2006 wyglada pysznie, wypróbuję ale już po świętach :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Uwielbiam fale dunaju, ale ja robię je z wszelkich owoców jakie wpadną mi w rękę, nie tylko z wiśni :D A tak przy okazji- ciasto na zdjęciu wygląda jak z wystawy z cukierni :D Wyczuwam w Twojej osóbce prawdziwy talent... Cytuj
jagoda2 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 mam pytanie w przepisie pisze utrzec masło z cukrem ale nie podano ile tego cukru prosze o szybką odpowiedz bo mam zamiar upiec to ciasto. Cytuj
monilek26 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Już gdzieś widziałam to zdjęcie....... Cytuj
Jola_A. Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Tak monilku ja tez widzialam juz to zdjecie,nawet wiem gdzie. Cytuj
jagoda2 Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 i co z tym cukrem czy ktos wie ile dodac tego cukru???????? Cytuj
Jola_A. Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 W orginalnym przepisie napisano ze 20 dag cukru,ale ja nigdy nie daje wiecej niz 1 szklanke. Ale to juz rzecz smaku,w zaleznosci czy ktos woli bardziej czy mniej slodkie. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Ja również dodaję 1 szklankę cukru ale pudru. Owoce daję różne, zimą z kompotu, a latem świeże. ina12 Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 przepis brzmi ciekawie, chyba go wyprubuje, ale niestety dopiero za 3 tyg bo sesja sie zbliża :) brrrr.... :) Cytuj
jagoda2 Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 dzieki bardzo za odpowiedz dotycząca cukru będe piec to ciacho mam nadzieje że wyjdzie tak jak na zdjęciu .pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi