Bernimek Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 składniki: 4 mandarynki (lub 3 pomarańcze), 25 dag zmielonych migdałów, 22 dag cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 6 jajek, przygotowanie: Mandarynki (lub pomarańcze) całe (bez obierania) gotować w garnku z wodą przez około 2 godziny. Odsączyć i zostawić do przestygnięcia. Następnie zimne owoce zmiksować (razem ze skórką i pestkami!). Dodać jajka, cukier, migdały i proszek do pieczenia. Miksowac do uzyskania jednolitej masy, która będzie dość rzadka. Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować masłem, a dno wyłożyć pergaminem. Na tak przygotowaną formę wylać ciasto. Piec 1 godzinę w temperaturze 190-200 st.C. Podobno ciasto smakuje najlepiej dnia następnego - ale Moja rodzinka nie wytrzymała i już w połowie jest zjedzone. Polałam je roztopioną gorzką czekoladą. Smakuje rewelacyjnie! Jest bardzo dobre! Polecam, bo warto! S*M*A*C*Z*N*E*G*O P.S. Przepis zaczęrpnęłam z programu w TVNStyle "Nigella gryzie". Cytuj
monilek26 Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Hmm interesujący przepis tylko te 2 godz. gotowania :-) To tak jak z mlekiem skondensowanym slodzonym które trzeba gotować 3 godz żeby uzyskać toffi. No cóż ale jak się chce zjeść coś dobrego to trzeba włożyć trochę pracy no i cierpliwości :D :D :D Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 To fakt! Ale gotujące pomarańcze wydają taki nieziemski aromat, że warto! Polecam, bo można zaskoczyć swoich gości takim wypiekiem! Pozdrawiam! Cytuj
Jola_A. Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Ooo!!Ciekawy przepis szkoda ze go wczesniej niezauwazylam,to ciasto musi miec niesamowity smak.Napewno sie skusze i dam znac jak wyszlo. :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Jolu! Będę niecierpliwie czekać na Twoją opinię! To ciasto możena jeść nawet przez tydzień i nie traci ono swoich wartości smakowych. Jest tak samo wilgotne i miękkie. Pozdrawiam! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.