Gisia Opublikowano 5 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2004 Witajcie! :D Jestem tu nowa, ale mam niesmiala nadzieje, ze milo mi bedzie wedorwac po Waszych postach na tym "smacznym" forum :D Bardzo chcialabym zrobic domowe wino. Poniewaz jestem poczatkujaca, prosze wiec- czy ktos zechcialby sie podzielic ze mna swoja tajemnica wyrobu takiego dobrego jesiennego owocowego wina? Bardzo mnie ucieszy kazda podpowiedz. Pozdrawiam serdeczenie - Gisia Cytuj
Gisia Opublikowano 6 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 buuuuu :D czy naprawde nikt nie zna faknego przepisiku na winko? Prosze, odezwijcie sie :D Gisia Cytuj
shoffix Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 obawiam sie Gisia ze na tak postawiona prosbe to niekt nie udzieli rady ...... nawet nie wiadomo jakie winko to ma byc; z czego ? poza tym ze ma to byc fajne jesienno owocowe :D pozdrawiam, sh Cytuj
Gisia Opublikowano 7 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Nie podajac z czego ma byc to winko, pozostawialam dowolnosc i wydawalo mi sie ze kazdy moze zaproponowac swoj przepis. Ale chetnie sprecyzuje- np. bardzo poprosze o przepis na winko z dzikiej rozy. Czy ktos moze mi pomoc? Cytuj
mianda Opublikowano 8 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2004 przepisu na winko z dzikiej rozy to nie mam, ale sama robie z winogron, ktore mam na dzialce. wyciskam sok z winogron i wlewam do butli, dodaje syrop tzn: rozpuszczam cukier w wodzie i zagotowuje, aż sie caly rozpusci, gdy ostygnie dodaje do soku. mozna dodac tez drozdze winiarskie, ktore mozna kupic bez problemu i dodac wg przepisu na opakowaniu. w tym roku chce zrobic slodkie wino i np. na 10 l soku z winogron dodaje 4 kg cukru rozpuszczone w 3 l wody, zobaczymy co z tego wyjdzie. butle trzeba zakorkowac, a po jakims czasie odkorkowac i zlac znad osadu, ale kiedy to nie pamietam, trzeba poszukac w ksiazkach. :D najpierw dodaje drozdze, a potem syrop. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi