Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ciasto:

3 jajka; 0,5 szklanki cukru; 6 łyzek masła roślinnego; 1,5 szklanki mąki; 1 puszka ananasów.

Z podanych składników wyrobić mikserem ciasto i wyłożyć je na blachę. Na ciasto ułożyć pokrojone w kostkę ananasy.

Krem:

3 jajka; 0,5 szklanki cukru, 3 serki homogenizowane waniliowe.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem, dodać do tego serki waniliowe i pianę z białek. Krem wyłożyć na ananasy ułożone na ciescie.

Kruszonka:

1 łyżka mąki, 1 paczka wiórków kokosowych, ok. garści cukru, 1 łyżka masła.

Z podanych składników wyrobić ciasto i pokruszyć je na wierzch placka (na krem).

Opublikowano

Zrobiłam to ciasto, a takze "szarlotkę mojej babci" oraz "ciasto z galaretkami" na moje imieniny i muszę ci powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Moim gosciom bardzo smakowało i z ciast niewiele zostało. Rozdałam chyba z tuzin przepisów na te ciasta. Są super, nie tylko świetnie wygladają, ale taż (a może przede wszystkim) super smakują. Gratuluję ci tak wspaniałych przepisów !!!

  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Wiem, że na pewno ciasto piecze się bez kremu, bo to oczywiste :) Ale czy zapiekamy również ananasy czy kładziemy je dopiero po upieczeniu? Proszę o szybką odpowiedź w miarę jeśli można bo jutro mam urodziny i chcia,łabym zrobić własnie te ciasto :) Pozdrawiam

Opublikowano

Zrobiłam wczoraj te ciasto i krem wyszedł mi tak rzadki, że musiałam całe ciasto upiec, a piekło się aż półtorej godziny!!! Nie wiem jakim cudem innym się udawał krem gesty, że ciasto można było podawać na zimno, bo podobno według elki_m ciasto przekłada się kremem po upieczeniu dopiero, ale przecież kruszonkę też trzeba podpiec, a samej jej nie upieczemy prawda? :) Na szczęście w smaku ciasto wyszło dobre, więc humor mi sie poprawił :P Ale może ktoś z was zna przepis na dobre ciasto z ananasami bez pieczenia i żeby krem był gęsty? :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.