elka_m Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 ciasto: 3 jajka; 0,5 szklanki cukru; 6 łyzek masła roślinnego; 1,5 szklanki mąki; 1 puszka ananasów. Z podanych składników wyrobić mikserem ciasto i wyłożyć je na blachę. Na ciasto ułożyć pokrojone w kostkę ananasy. Krem: 3 jajka; 0,5 szklanki cukru, 3 serki homogenizowane waniliowe. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem, dodać do tego serki waniliowe i pianę z białek. Krem wyłożyć na ananasy ułożone na ciescie. Kruszonka: 1 łyżka mąki, 1 paczka wiórków kokosowych, ok. garści cukru, 1 łyżka masła. Z podanych składników wyrobić ciasto i pokruszyć je na wierzch placka (na krem). Cytuj
Gość joaska Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 Zrobiłam to ciasto, a takze "szarlotkę mojej babci" oraz "ciasto z galaretkami" na moje imieniny i muszę ci powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Moim gosciom bardzo smakowało i z ciast niewiele zostało. Rozdałam chyba z tuzin przepisów na te ciasta. Są super, nie tylko świetnie wygladają, ale taż (a może przede wszystkim) super smakują. Gratuluję ci tak wspaniałych przepisów !!! Cytuj
aisak Opublikowano 12 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2005 Mam pytanko , czy ciasto wkładamy do piekarnika z ananasami i kremem i dopiero pieczemy? Prosze równiez o podanie temp pieczenia ciasta. Cytuj
elka_m Opublikowano 29 Stycznia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 ciasto pieczemy w temperaturze 180 C no i oczywiście bez kremu. kremem przekłada się ciasto po upieczeniu. smacznego!!! Cytuj
aisak Opublikowano 10 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2005 Ciasto bardzo dobre w smaku . Niestety jak dla mnie troche za niskie. :) Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2005 Dziękuję za przepis. Widzę, że został on wypróbowany już przez kilka osób, a więc teraz kolej na mnie :) Cytuj
Anka84 Opublikowano 12 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2005 Wiem, że na pewno ciasto piecze się bez kremu, bo to oczywiste :) Ale czy zapiekamy również ananasy czy kładziemy je dopiero po upieczeniu? Proszę o szybką odpowiedź w miarę jeśli można bo jutro mam urodziny i chcia,łabym zrobić własnie te ciasto :) Pozdrawiam Cytuj
Anka84 Opublikowano 13 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2005 Zrobiłam wczoraj te ciasto i krem wyszedł mi tak rzadki, że musiałam całe ciasto upiec, a piekło się aż półtorej godziny!!! Nie wiem jakim cudem innym się udawał krem gesty, że ciasto można było podawać na zimno, bo podobno według elki_m ciasto przekłada się kremem po upieczeniu dopiero, ale przecież kruszonkę też trzeba podpiec, a samej jej nie upieczemy prawda? :) Na szczęście w smaku ciasto wyszło dobre, więc humor mi sie poprawił :P Ale może ktoś z was zna przepis na dobre ciasto z ananasami bez pieczenia i żeby krem był gęsty? :) Cytuj
Anka84 Opublikowano 17 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2005 Czemu nikt nie odpisuje? :) Wciąż czekam elka_m :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.