Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 -1 bułka paryska (najlepiej czerstwa) -10 dag masła -dowolna ilość przygotowanych wcześniej, podduszonych z cukrem jabłek -4 białka -0,5 szklanki cukru pudru -bakalie (rodzynki, siekane orzechy, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowa i co tylko chcecie) -ewentualnie trochę cukru i cynamonu do masła Bułkę pokroić na plastry, z których należy okroić skórkę. Masło roztopić (ewentualnie wymieszać z odrobiną cukru i cynamonu) i maczać w nim każdą kromkę. Połową z nich wyłożyć dno naczynia żaroodpornego lub niedużej formy. Na bułkę wyłożyć warstwę jabłek, przykryć pozostałymi kromkami, także maczanymi w maśle. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na bułkę i obficie posypać bakaliami. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni aż do czasu zarumienienia się piany. To mało pracochłonne danie jest idealne wówczas, gdy w spiżarni zalega nam starsze pieczywo lub gdy nie mamy ochoty spędzać popołudnia w kuchni, a rozpieszczeni domownicy domagają się czegoś słodkiego :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 13 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2006 Świetny pomysł na wykorzystanie starszego pieczywa! Jak tylko wypróbuję przepis to dam znać czy smakowało Pozdrawiam Cytuj
Jamaica Opublikowano 14 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2006 A więc niecierpliwie czekam na komentarz :) I masz rację- to naprawdę super sposób na wykorzystanie nadmiaru pieczywa i osoby, które nie lubią gdy coś się marnuje (jak ja :)) napewno się nim zainteresują :oops: Cytuj
Bernimek Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Musi być koniecznie bułka paryska? Bo u Mnie często zalega czerstwa weka albo chlebek ... Cytuj
monilek26 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Jamaico wszyscy zajadali się tym cudem :) Rewelacyjne i faktycznie mało pracochłonne. Nie zawsze jest czas na upieczenie ciacha, a to może w pewnym sensie je zastąpić - a i pieczywko się nie zmarnuje. Dzięki za przepis. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.