Jamaica Opublikowano 15 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2006 -3 jajka -1/3 szklanki śmietany -1 litr mleka -4-5 łyżek cukru -bita śmietana i owoce do dekoracji Ubić jaja na parze, a gdy zrobią się puszyste i wyraźnie zbieleją, dodać do nich śmietanę. Mleko osłodzić i zagotować. Do gotującego się mleka wlac mieszankę jajeczno-śmietanową. Gdy się zwarzy, przelać na bardzo gęste sitko (lub do płóciennego woreczka). Odcedzić, przełożyć do miseczki i schłodzić w lodówce. Gotowy arkas przełożyć na duży talerz lub od razu na kilka mniejszych talerzyków. Obłożyć bitą śmietaną i owocami. Od razu uprzedzam,że arkas ma swoich wielbicieli, jak i zagorzałych przeciwników. Warto jednak choć raz go zrobić, aby przekonać się do której gruby należycie Wy i Wasi bliscy. Zwłaszcza,że nie tracicie zbyt wiele, bo potrawa jest niedroga i nie wymaga dużego nakładu pracy :D Wspomnę jeszcze (nie żeby Was zachęcając :-)), że podobno był to ulubiony deser króla Jana III Sobieskiego, a to chyba mówi samo za siebie :D Smacznego!!!!!!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.