elka_m Opublikowano 6 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2004 ciasto: 25 dag maki, pół kostki masła, 10 dag gęstej śmietany, 1 łyzka cukru pudru, 1 żółtko. Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i ją na pół godziny do lodówki. Następnie wyjąć ciasto i wylepić nim ( po ściankach i na dnie) małe foremki do robienia babeczek. Zostawić trochę ciasta do przykrycia babeczek. Krem (napoleonkowy): 1 szklanka mleka lub śmietany, 1 łyzka mąki, 1 cukier waniliowy, 3 żółtka, 3 łyżki cukru. Mleko lub śmietanę zagotować, wsypać cukier waniliowy i mąkę. Ciągle mieszając dodać żółtka ubite z cukrem. Masę ogrzewać, nie dopuszczając do wrzenia, a gdy zgestnieje napełnić nią babeczki, przykryć kółkami wyciętymi z pozostałego ciasta i piec do zarumienienia. Cytuj
Gość moniczkam Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 są bardzo smaczne, gratuluję przeisu, nie są za słodkie a jako podwieczorkowe danie pasują dosonale. Moi znajomi byli zachwyceni, a dzieci dopytywały kiedy zrobię następne. PYCHA !!! Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Pamiętam babeczki z dzieciństwa ale takie bez przykrycia 🙂 Teraz można kupić gotowe korpusy i tylko je napełnić masą i ozdobić. Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 Basga nigdzie nie spotkałam takich gotowych babeczek,a przepis jest bardzo ciekawy ten krem musi być dobry 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2007 HMMM,GOTOWE KORPUSY BABECZEK SĄ W MAKRO,W PUDEŁKACH OK.0.5KG,ZARÓWNO SŁODKIE JAK I SŁONE/DO NADZIEWANIA RÓŻNYMI PASTAMI NA OSTRO/. SPRÓBUJ POPATRZEĆ W JAKIMŚ WIĘKSZYM SKLEPIE. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.