mysia1316 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zachód słońca SKŁADNIKI 1 kostka palmy 1 łyżka kakao 6 jajek 2 olejki migdałowe 6 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki wrocławskiej 1 1/2 szkl. cukru 0,5 szkl. maku Żółtka, palmę, olej, cukier utrzeć na jednolitą masę, dodając po trochę mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać olejki i pianę z białek ubitą na sztywno, następnie wszystko wymieszać. PRZYGOTOWANĄ MASĘ PODZIELIĆ NA TRZY CZĘŚCI: 1. Dodać mak, wlać do korytka, zrobić rowek odgarniać na boki. 2. Dodać kakao, wlać na masę makową, też zrobić rowek i odgarniać na boki. 3. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, masę żółtą położyć na masę kakaową i ładnie wyrównać na całej powierzchni w korytku. Piec w korytku o długości 26cm. Korytko posmarować olejem i wysypać bułką tartą. Piec około 50-65 minut w temperaturze 180°C-200° C. Po upieczeniu i ostygnięciu babkę polukrować cukrem pudrem. SMACZNEGO! :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.