mysia1316 Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2006 Ciasto cytrynowe pyszne Ciasto: 18 dag mąki krupczatki 18 dag cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do przygotowania formy: 2 łyżki margaryny 2 łyżki bułki tartej Krem: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cytryny Lukier: 3 łyżki cukru pudru sok z 1 cytryny Przygotować ciasto: jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dalej ubijając, dodać cukier, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia (25x40cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C. Przygotować krem: margarynę, cukier i 2 szklanki wody zagotować. Wycisną sok z cytryn. Mąkę ziemniaczaną, 1/2 szklanki wody, sok z cytryn wymieszać, wlać do gotującej się wody z margaryną i cukrem, stale mieszając, i chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Ciasto przekroić w poprzek na pół, polać ciepłym kremem i złożyć obie połówki. Przygotować lukier: do cukru pudru dodać sok z cytryny i ucierać, aż masa stanie się szklista. Wierzch ciasta pokryć lukrem. Można go też ozdobić esami-floresami z gotowej polewy czekoladowej. SMACZNEGO! Cytuj
julka_s Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Upiekłam to ciasto wczoraj i uwazam że jest pyszne.zamiast lukru posypałam pudrem. Cytuj
ania26077 Opublikowano 5 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2007 Witam wszystkich :grin: Mój przepis na ciasto cytrynowe Ciasto 1 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 6 jajek 2 kisele cytrynowe bez cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 250 ml śmietany (36%) 1 opakownie galaretki cytrynowej 4 łyżki cukru pudru Przyrządzanie Ciasto Jajka ubić z cukrem na gładką masę Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia wymieszać razem, wsypywać łyżką do masy jajecznej i mieszać łyżką Dodać sok z cytryny i wymieszać Ciasto wstawić do formy wyłozonej papierem Piec około 30 minut Masa Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody i ostudzić Śmietaną schłodzoną w lodówce ubić z cukrem Do śmietany wlewać tężejącą galaretkę i ubijać dalej. Wystudzone ciasto nasączyć syropem: 125 ml przegotowanej ostudzonej wody + sok z 1/2 cytryny i przełożyć masą Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.