elka_m Opublikowano 7 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2004 Ciasto: 7 jajek, 1 szklanka cukru, pół szklanki mąki ziemniaczanej, pół szklanki mąki pszennej, 1 łyzka octu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Żółtka, proszek do pieczenie i ocet wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać to co wyrosło i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wymieszać. Piec 20 minut, wkładając do nienagrzanego piekarnika. Krem: 5 jajek, 1 szklanka cukru, pół kostki masła śmietankowego, pół kostki margaryny "Kasia", 4 łyzżeczki żelatyny, 2 galaretki (zielona i czerwona). Żółtka utrzeć z cukrem oraz z masłem i margaryną. Żelatynę namoczyć w połowie szklanki gorącej wody, a następnie wystudzić. Ubić pianę z białek. Do masy dodać wystudzoną żelatynę oraz pianę i wszystko razem wymieszać. Rozpuścić galaretki (każdą oddzielnie) używając do tego trochę mniej wody niż zazwyczaj i odsawić do wystygnięcia. Zastygnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać z masą. Biszkopt przekroić, przełożyć masą. Wierzch posypać cukrem pudrem. Cytuj
Gość joaska Opublikowano 8 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2004 nigdy nie jadłam czegoś tak smacznego. Moi goście byli zachwyceni nie tylko efektownym wyglądem ciasta, ale też jego niepowtarzalnym smakiem. Gratuluję ci też pozostałych przepisów, a szczególnie "Szarlotki mojej babci". Jest super. :D Cytuj
nelly Opublikowano 2 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2006 jaka jest srednica tortownicy w ktorej robisz to ciacho? Cytuj
Dorota Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Myślę, że to ciasto można zrobić w średniej wielkości tortownicy (o średnicy 24-25 cm) :-) W takiej tortownicy robię podobne ciasta i wychodzą w sam raz, nie za duże nie za małe :-) Cytuj
olka Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 jest pyszne poprostu rewelacja pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi