Jamaica Opublikowano 17 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1 szklanka kisieli w proszku o jednakowym smaku -2 łyżeczki proszku do pieczenia NA KREM: -0,5 litra mleka -1 szklanka cukru -1 kostka (250 g) masła -4 łyżki kaszy manny -2 łyżki kakao -aromat migdałowy A TAKŻE... -polewa czekoladowa CIASTO: Jaja z cukrem ubić na parze. Mają wyraźnie zwiększyć swoją objętość, zbieleć i stac się puszyste. Wciąż ubijając dodawać porcjami kisiel. Wybierając smak kisielu nalezy pamiętać,że ma on duży wpływ na kolor naszego ciasta. Dlatego tez polecam cytrynowy, pomarańczowy lub truskawkowy (dla wielbicieli różowego :D), chociaż oczywiście i tak weźmiecie taki, na jaki będziecie mieli ochotę :D Na samym końcu dodać do ciasta proszek do pieczenia. Wlać je do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy o średnicy 24-26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 minut. Wystudzone przekroić na 3 krążki. KREM: Na mleku ugotować gęstą kaszę mannę. Zestawić ją z ognia, do jeszcze ciepłej dodać cukier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać po 1 łyżce wystudzonej kaszki, a na końcu także kakao i aromat. DZIDZIUŚ: Kremem przełożyć krążki ciasta. Całość polać polewą i ładnie udekorować. Prawda,że proste? :-) Smacznego!!!!!!!!!!!!!!! Wyślij przepis znajomym Cytuj
renigliwice Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 :grin: Bardzo smaczne jest to ciasto. Zrobiłam je z kisieli truskawkowych, bo tylko takie miałam w domu. Ładnie wyrosło. Do kremu dodałam likier migdałowy Amaretto. Dodam jeszcze, że w szklance mieści się 5 sztuk kisieli. Dziękuję za świetny przepis, Jamaica . Pozdrawiam Cię serdecznie. Renata :grin: Cytuj
basga Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Piękny ten DZIDZIUŚ.... Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ciasto polecam, jest bardzo smaczne, piekłam je, a przepis posiadam z książki " Przepisy czytelników". Wierzch można również ozdobić dowolnymi owocami. Reniu dzidziuś jest faktycznie piękny i bardzo ładnie przez Ciebie ozdobiony. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 renigliwice przepysznie wygląda twój dzidziuś i jak ładnie ci urosło te ciasto.Przekroiłaś na 3 razy świetnie.W jakiej robiłaś tortownicy??? Cytuj
renigliwice Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Justynko - piekłam je w tortownicy o średnicy 25 cm. A przy okazji dziękuję wszystkim za miłe słowa. Renata :grin: Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Piękny ten DZIDZIUŚ.... Również się pod tymi słowami podpisuję... smacznie wygląda... mniam :grin: Cytuj
basga Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Upiekłam dziś DZIDZIUSIA-w prostokątnej formie,przekroiłam na 2 placki a w środek masę.Mleko gotowałam razem z kakao,kisiele wiśniowo-truskawkowe.Jak dla mnie to masa ciut za slodka ale smak to rzecz gustu. Polecam bo szybko sie robi i dobrze smakuje. Sam placek jest super,napewno spróbuję go z jeszcze inną masą. Cytuj
renigliwice Opublikowano 24 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2007 Dlatego ja zawsze daję mniej cukru niż jest podane w przepisie. Nie lubię za słodkich kremów lub za mdłych. Gdy to mi się zdarza, wtedy do kremu dodaję alkohol i sprawa załatwiona. Pozdrawiam Cię cieplutko, Basga. :grin: Cytuj
izka26 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zrobiłam wczoraj to ciasto. Nie oparł się jemu nawet mój mąż, który nie przepada za słodkościami. :wink: Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2007 Mój Dzidziuś jest właśnie w piecu.Pięknie pachnie.Niestety z lenistwa robię na blaszce prostokątnej jak Basga. Dam znać jak nam smakowało. :wink: Cytuj
Gość ania1986 Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 zrobilam to ciasto i tak szczerze to niezbyt smakowalo mojej rodzince! ale jak wiadomo ludzie maja rozne gusty :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi