Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 NA CIASTO: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 kostki (czyli 125 g) margaryny -2 jaja -0,5 szklanki cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ BUDYNIOWĄ: -3 budynie waniliowe -1 litr mleka NA MASĘ KOKOSOWĄ: -2 jaja -0,5 szklanki cukru -0,5 kostki margaryny -20 dag wiórek kokosowych CIASTO: Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Gotowym ciastem wylepić blaszkę o wymiarach 25x36 cm i chwilowo zostawić je w spokoju. MASA BUDYNIOWA: Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale w podanej ilości mleka. Jeszcze gorące wylać na czekajace w formie ciasto MASA KOKOSOWA: Margarynę rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Wciąż ubijając dodawać po 1 żółtku. Gdy masa stanie się jednolita dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Już na końcu wlać dokładnie wystudzoną margarynę i znów wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na wystudzoną masę budyniową. Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na około 45-50 minut. Gotowe polecam ozdobić "esami-floresami" z polewy czekoladowej. Smacznego!!! Wyślij przepis znajomym Cytuj
kaya Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Witam! Przepis na kremówkę kokosową okazał się pierwszorzędny! Przygotowanie ciasta nie zabiera zbyt wiele czasu, a efek naprawdę zaskakuje. Piekę to ciasto już od dawna i zdążyłam polecić je kilku znajomym. Serdeczne dzięki za przepis. Pozdrawiam. kaya :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Oto zdjęcia tego ciasta:) Witaj Jamaica! Dzięki za ciekawy przepis. Jest bardzo smaczne i proste w wykonaniu. Polecam i pozdrawiam. Renata :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Renatko ale wspaniałe i apetyczne ciasto upiekłaś, muszę koniecznie też je upiec. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Pani Halinko polecam bardzo to ciasto,ja też uważam że jest szybkie i smaczniutkie,piekłam je wiele razy. Jamaico gratuluję i jestem ciekawa żródła z którego posiadasz ten przepis.A Renigliwice gratuluję pięknego wypieku i jeszcze piękniejszego wykończenia,ja nigdy nie polewałam polewą a to może dodatkowo podnieść smak ciasta. Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Ciasto rzeczywiście szybko się wykonuje. Bardzo nam wszystkim smakuje. Dziękuję Ina i Apsik za miłe słowa .Pozdrawiam Was cieplutko. Renata :grin: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 renigliwice ale ciacho odwaliłaś :grin: apetycznie wygląda super wykończenie napewno też tak smakuje jak wygląda mniam :grin: Cytuj
Basia K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Reniu,może wpadniesz do mnie z tak fantastycznym ciastem? :wink: Daleko nie masz.... Pozdrawiam! Cytuj
renigliwice Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Dzięki Basiu za zaproszenie, ale to ja zapraszam do mnie......... Renia :wink: Cytuj
Basia K Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Na takie smakowitości zawsze chętnie się piszę :wink: Cytuj
M@lgosia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Dzięki Jamaica za przepis. Upiekłam i wyszedł super placuszek, dokładnie taki sam jak na zdjęciu. kochani ciasto super i naprawdę szybkie w wykonaniu. Pozdrawiam ;-) Cytuj
monisia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 laski ja jestem taka zakecona,,czytam tu przepisy.wszystko mi sie podoba i wszystko bym chciła robic az mi dni tygodnia zabraknie :arrow: hiihih a ten przepis cudo..a zdjęcia.mm dlaczego ja sie msuze odchudzac!!!!!!1mi sie chce ciasteczka ;-) to gdzie sie spotykamy i kto piecze ten placek? ustalone???? hiihih :arrow: Cytuj
Basia K Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Za tydzień moja córka ma urodziny.Długo zastanawiałam się nad ciastem.Wypadło na kremówkę. Więc za tydzień u mnie!!!! Cytuj
Kreseczka Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 jejku, ale apetyczne ciasto... ! Ale bym takiego zjadła, choc kawałek... Popatrze sobie jeszcze :( Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi