Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NA BISZKOPT: -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 kostka masła -2-3 paczki herbatników -20 dag rodzynek -20 dag orzechów BISZKOPT: Upiec biszkopt z podanych składników. MASA: Mleko skondensowane gotować w puszce przez ok.3 godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zmiksować z masłem na jednolitą masę. Dodać do niej: pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki. Starannie wymieszać i przełożyć na biszkopt. KILKA UWAG OD AUTORA :D 1.Biszkopt dobrze jest nasączyć ponczem (np.z przegotowanej wody, odrobiny soku z cytryny i alkoholu) 2.Składniki masy możemy modyfikować w zależnosci od własnej inwencji i posiadanych zapasów :D Nie zaszkodzi dodać skórki pomarańczowej, suszonych daktyli czy też posiekanej w kostkę czekolady.Smacznego życzę :-)

Opublikowano

musze się przyznać, że piekłam na świeta ciasto "Krówka" z ciast gotowych Delkty bodajże, i jestem zachwycona, chociaż mój stosunek do ciast "gotowych", jest dosyć sceptyczny.... dokładnie ta sama nazwa, czyli "Krówka", ciasto jest pyszne, i na pewno wypróbuje ten przepis, żeby go porównać. mam jednak małą podpowiedź. biszkopt świętnie smakuje nasączony ponczem, z kawy zbożowej Anatol.... zaparzam 2-3 torebki w 1/2 szklance wody, wtedy biszkopt nabiera świętnego smaku, zapachu, aromatu. a na woerz ciasta polecam roztopić kilka cukierków krówek, i całość posypać orzechami, to takie moje małę sugestie, mam nadzieje, że autor się nie pogniewa... :D serdecznie pozdrawiam i ide piec "krówke", bo wieczorem mam gości...:D dam znać jak wyszła;)

Opublikowano

słuchaj, przedewszystkim to muszą być kruche krówki, i jeszcze nigdy mi się z nimi nic złego nie stało, ale później poszukam dokładnego przepisu na ich rozpuszczanie, i Ci podam, bo teraz ju nie mam czasu, pozdrawiam i odezwe się wieczorkiem

Opublikowano

Dla mnie z krówkami to już byłby chyba nadmiar słodyczy :D Ale oczywiście co kto lubi... Jeśli chodzi o nasączenie biszkoptu to ostatnio oszlałam na punkcie nasączania go capuccino. Spróbuj Zazula- może przbije nawet poncz z Anatola :D A tak ogólnie to ta polewa z krówek jest naprawdę pyszna (chociaż jak już mówiłam dla mnie niekoniecznie do tego ciasta)!!! Wpisz Zazulo przepis jak możesz, bo ja zanim swój znajdę (ostatnio coś za bardzo mi się rozrósł zbiór nowych przepisów i odnalezienie właściwego zajmuje coraz więcej czasu :/) to wieki miną, a może komuś się przyda :-)

Opublikowano

- 30 dag krówek (najlepiej kruche) - kostka masła Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn.: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera. to jest oryginalny przepis(ambitny to on nie jest... :D ) z mojej strony dodam, że wychodzi tego stosunkowo dużo, i zamiast masła dodałam Kasie za 1 razem, i tez wyszło, ale lepsze jest z masełkiem... Należy równiez uważać, żebu się to nie "chwyciło" garnuszka, bo o to nietrudno... delikatny ogień, i cały czas miksować. próbowałam na pazre, i tez wychodzi, ale znacznie dłużej trwa, wiec jeśli ktoś ma czas, to może się pobawić. co do słodkości... fakt, jest słodkie, ale nawet największy maruuda nie będzie narzekał. ja, jak poleje ciasto tą polewą, to posypuje na to posiekane orzechy włoskie. pozdrawiam, i smacznego słodkiego;)

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Piekłam kiedyś coś podobnego też biszkopt potem masa z tłuszczu i ugotowanego mleka i bakalii, ale na wierzch petibery ułozone równo ale bezwzględnie maczane przed położeniem na masę w alkoholu lub spirytusie a potem polane czekoladowa masą. Ciasteczka miękną i smak się nieco wyostrza.

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

witam! Czy jest jakaś zależnośc co do czego dodajemy :P chodzi mi o masło i mleko ( bo nieraz odwrotnośc łączenia składników - waży) Ja bym dodała stopniowo do ubitego masła mleko, czy tak będzie właściwie czy niema to znaczenia :lol: Pozdrawiam

Opublikowano

Katarzynko, myślę że w przypadku tej masy odwrotność łączenia składników nie zaszkodzi (chociaż tego ciasta jeszcze nie robiłam) - ale zrobiłabym tak samo jak Ty - tzn. do utartego na puszystą masę masła dodawałabym mleko. Kilka razy robiłam już podobne masy - i robiłam je właśnie w ten sposób - najpierw masło potem mleko :P Pozdrawiam mikołajkowo :lol:

Opublikowano

MIKOŁAJKOWO Dziękuję! Ja też jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale zapisałam sobie przepis i mam ochotę zrobic je niebawem, więc upewniam się żeby nie było niespodzianek :lol: Tyle już pospisywałam ( wysiadła mi drukarka) przepisów, że mam problem od którego zacząc więc staram się stopniowo wypróbowac co po niektóre jeszcze przed świętami żeby wiedziec co zaserwuję na święta :P Rodzinka się cieszy bo mają niespodzianki co kawałek inne. POZDRAWIAM :lol:

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.