Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -1 szklanka cukru -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA MASĘ: -1 puszka mleka skondensowanego słodzonego -1 kostka masła -2-3 paczki herbatników -20 dag rodzynek -20 dag orzechów BISZKOPT: Upiec biszkopt z podanych składników. MASA: Mleko skondensowane gotować w puszce przez ok.3 godziny na wolnym ogniu. Ostudzić. Schłodzone mleko zmiksować z masłem na jednolitą masę. Dodać do niej: pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki. Starannie wymieszać i przełożyć na biszkopt. KILKA UWAG OD AUTORA :D 1.Biszkopt dobrze jest nasączyć ponczem (np.z przegotowanej wody, odrobiny soku z cytryny i alkoholu) 2.Składniki masy możemy modyfikować w zależnosci od własnej inwencji i posiadanych zapasów :D Nie zaszkodzi dodać skórki pomarańczowej, suszonych daktyli czy też posiekanej w kostkę czekolady.Smacznego życzę :-) Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 musze się przyznać, że piekłam na świeta ciasto "Krówka" z ciast gotowych Delkty bodajże, i jestem zachwycona, chociaż mój stosunek do ciast "gotowych", jest dosyć sceptyczny.... dokładnie ta sama nazwa, czyli "Krówka", ciasto jest pyszne, i na pewno wypróbuje ten przepis, żeby go porównać. mam jednak małą podpowiedź. biszkopt świętnie smakuje nasączony ponczem, z kawy zbożowej Anatol.... zaparzam 2-3 torebki w 1/2 szklance wody, wtedy biszkopt nabiera świętnego smaku, zapachu, aromatu. a na woerz ciasta polecam roztopić kilka cukierków krówek, i całość posypać orzechami, to takie moje małę sugestie, mam nadzieje, że autor się nie pogniewa... :D serdecznie pozdrawiam i ide piec "krówke", bo wieczorem mam gości...:D dam znać jak wyszła;) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Kiedys robilam podobne ciasto i wlasnie rozpuscilam cukierki krowki,no i klapa,zupelnie sie rozlaly,niestezaly,nie wiem dlaczego. :D Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 słuchaj, przedewszystkim to muszą być kruche krówki, i jeszcze nigdy mi się z nimi nic złego nie stało, ale później poszukam dokładnego przepisu na ich rozpuszczanie, i Ci podam, bo teraz ju nie mam czasu, pozdrawiam i odezwe się wieczorkiem Cytuj
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Dla mnie z krówkami to już byłby chyba nadmiar słodyczy :D Ale oczywiście co kto lubi... Jeśli chodzi o nasączenie biszkoptu to ostatnio oszlałam na punkcie nasączania go capuccino. Spróbuj Zazula- może przbije nawet poncz z Anatola :D A tak ogólnie to ta polewa z krówek jest naprawdę pyszna (chociaż jak już mówiłam dla mnie niekoniecznie do tego ciasta)!!! Wpisz Zazulo przepis jak możesz, bo ja zanim swój znajdę (ostatnio coś za bardzo mi się rozrósł zbiór nowych przepisów i odnalezienie właściwego zajmuje coraz więcej czasu :/) to wieki miną, a może komuś się przyda :-) Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 - 30 dag krówek (najlepiej kruche) - kostka masła Rozpuścić masło i dodać pokruszone krówki. Na małym ogniu doprowadzić do jednolitej masy, tzn.: od czasu do czasu zdejmować z ognia i użyć miksera. to jest oryginalny przepis(ambitny to on nie jest... :D ) z mojej strony dodam, że wychodzi tego stosunkowo dużo, i zamiast masła dodałam Kasie za 1 razem, i tez wyszło, ale lepsze jest z masełkiem... Należy równiez uważać, żebu się to nie "chwyciło" garnuszka, bo o to nietrudno... delikatny ogień, i cały czas miksować. próbowałam na pazre, i tez wychodzi, ale znacznie dłużej trwa, wiec jeśli ktoś ma czas, to może się pobawić. co do słodkości... fakt, jest słodkie, ale nawet największy maruuda nie będzie narzekał. ja, jak poleje ciasto tą polewą, to posypuje na to posiekane orzechy włoskie. pozdrawiam, i smacznego słodkiego;) Cytuj
hana144 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 hmmmmmmm gdzies mam calkiem inny przepis na krowke :D ale ten tez zdaje sie niezly gdyby jeszce nie byl taki trudny;) Cytuj
Jamaica Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 No co Ty... Wcale nie jest trudny, tylko stwarza takie pozory :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Jak ja mogłam przeoczyć ten superzasty przepisik na krówkę ... ? :-D??: :-D Cytuj
aida Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Piekłam kiedyś coś podobnego też biszkopt potem masa z tłuszczu i ugotowanego mleka i bakalii, ale na wierzch petibery ułozone równo ale bezwzględnie maczane przed położeniem na masę w alkoholu lub spirytusie a potem polane czekoladowa masą. Ciasteczka miękną i smak się nieco wyostrza. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2006 witam! Czy jest jakaś zależnośc co do czego dodajemy :P chodzi mi o masło i mleko ( bo nieraz odwrotnośc łączenia składników - waży) Ja bym dodała stopniowo do ubitego masła mleko, czy tak będzie właściwie czy niema to znaczenia :lol: Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 Katarzynko, myślę że w przypadku tej masy odwrotność łączenia składników nie zaszkodzi (chociaż tego ciasta jeszcze nie robiłam) - ale zrobiłabym tak samo jak Ty - tzn. do utartego na puszystą masę masła dodawałabym mleko. Kilka razy robiłam już podobne masy - i robiłam je właśnie w ten sposób - najpierw masło potem mleko :P Pozdrawiam mikołajkowo :lol: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 6 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2006 MIKOŁAJKOWO Dziękuję! Ja też jeszcze nie robiłam tego ciasta, ale zapisałam sobie przepis i mam ochotę zrobic je niebawem, więc upewniam się żeby nie było niespodzianek :lol: Tyle już pospisywałam ( wysiadła mi drukarka) przepisów, że mam problem od którego zacząc więc staram się stopniowo wypróbowac co po niektóre jeszcze przed świętami żeby wiedziec co zaserwuję na święta :P Rodzinka się cieszy bo mają niespodzianki co kawałek inne. POZDRAWIAM :lol: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Właśnie zrobiłam !!! Wyszła super lodówka będzie zamknięta na kłódkę :P przecież zaraz zniknie. Polecam wszystkim ja na pewno zrobię ją nieraz :lol: Uwaga uzależnia !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.