ana Opublikowano 9 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2004 Rogaliki Piwne 3 szkl.mąki 1 kostka margaryny lub masła 1/2 szkl.piwa gęsty dżem lub marmolada Margarynę bardzo mocno schłodzić w lodówce aby dała się zetrzeć na tarce o największych oczkach.Wymieszać z mąką , następnie dodawać po odrobinie piwa(piwo trzeba dodawać powoli gdyż działa ono jak napój gazowany).Zagnieść dobrze ciasto i wstawić na 2-3 godz.do lodówki.Rozwałkować i wykrajać kwadraty.Dodawaćdżem lub marmoladę i składać je rogami po przekątnej aby powstały trójkąty.Wyłożyć na blachę i piec w piekarniku na złoty kolor w temp.190-200 stopni C. SMACZNEGO! :D Cytuj
apsik Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Upiekłam dzisiaj rogaliki piwne ,są kruche i nie za słodkie,warto spróbować. Oto mój przepis. 3 szkl mąki 1 margaryna 3/4 szkl piwa 2 jaja 2 cukry waniliowe 1/2 szkl cukru pudru Ja wszystko zagniotłam i ciasto też odpoczywało w lodówce 1 godzinę. Cytuj
Wiolka Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Apsik , a ile wyszło rogalików z Twojego przepisu? chętnie bym je upiekła . :razz: :razz: :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Wiolka robiłam bardzo małe rogaliczki i dokładnie Ci nie powiem ile było sztuk,ale były dwie blachy pełne i trochę na trzeciej. Zwijałam jak najmniejsze i układałam dość ściśle,po upieczeniu można popudrować ja jednak polukrowałam. Cytuj
Wiolka Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Apsik dziękuję za odpowiedż ja też będę zwijać jak najmniejsze są wtedy bardziej podzielne , jeszcze raz dziękuję pozdrawiam . :razz: :razz: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi