Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -żółty ser w ilości proporcjonalnej do liczby czekających głodomorów :-) -jajko -bułka tarta -sól, pieprz -ulubione przyprawy -tłuszcz do smażenia Ser (np.gouda lub salami) pokroić na grube plastry. Bułkę tartą wymieszać z solą, pieprzem i przyprawami (polecam zioła prowansalskie i ostrą paprykę- moji faworyci :D). Każdy plaster starannie panierować najpierw w jajku, a później w bułce tartej. Panierka musi szczelnie okrywać cały serek, bo w przeciwnym razie może on nieestetycznie wyciec nam na patelni... Ser smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Zajadać jeszcze ciepłe, kiedy ser tak faaaajnie się ciągnie :D Można podawać z frytkami i sosem tatarskim (tak podobno robią Czesi, którzy bardzo lubią to niepozorne danko), ale z surówką, pieczywem czy nawet samo w sobie też smakuje nieziemsko :D Smacznego!!! Cytuj
Bernimek Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 To prawda Czesi bardzo lubią to danie + chranolki ... Obok knedliczków jest ono najczęściej serwowane w czeskich resteuracjach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.