Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 CIASTO: -15 dag mąki -1 żółtko -spora szczypta soli -2 łyżki śmietany NADZIENIE: -1 białko -15 dag sera (polecam goudę, cheddar, edamski lub podlaski) -1 jajko -0,5 szklanki śmietany -sól i pieprz -1 łyżka tartej bułki -mak lub kminek do posypania CIASTO: Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na półcentymetrowy placek i filiżanką wyciąć torciki. Ze skrawków ciasta zrobić ranciki. Przykleić je białkiem do krążków. Ułożyć wszystko na desce i schować do lodówki na około pół godzinki NADZIENIE: Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkiem, śmietaną solą i pieprzem. Ma powstać dość gęsta masa, którą należy jeszcze ustabilizować tartą bułką. Wyjąć z lodówki torciki, nadziać masą i posypać makiem lub kminkiem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Torciki doskonale smakują z zieloną sałatą, polaną sosem winegret. Chociaż nawet bez dodatków są pyszne!!!!!! :D Cytuj
Sebb Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Witam. Wyszły naprawdę proste w przygotowaniu i smaczne torciki. Dodałem łyżkę sody, aby trochę urosły i wody, bo dodałem za dużo mąki i ciasto się nie kleiło. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Pozdrawiam. Cytuj
elmo_23 Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jamaica dziękuję za przepis!!;-) Ja dodałam jeszcze trochę szynki pokrojonej w drobną koskę. REWELACJA!!! Serdecznie pozdrawiam :arrow: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 sebb ale apetycznie wyszły CI te torciki aż ślinka leci ;-) Cytuj
monisia Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 no wyglądają fajnie;) dzieki za przespisik,wypróbuje napewno ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi