Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -1 opakowanie biszkoptów (tyle,żeby można było wyłożyć dno dużej tortownicy) -3 opakowania (po 250g) serka homogenizowanego o smaku naturalnym) -250 g masła -1,5 szklanki cukru pudru -2 kopiaste łyżeczki zelatyny -0,5 szklanki mleka -5 żółtek -1 puszka brzoskwiń -kilka łyżeczek dżemu wiśniowego -1 opakowanie galaretki pomarańczowej (a jeśli uda Wam się zdobyć brzoswiniową to jeszcze lepiej) Brzoskwinie odsączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnego mleka. Gdy napęcznieje zalać pozostałym mlekiem, tym razem dla odmiany wrzącym. Dokładnie i energicznie wymieszać,żeby nie było grudek i odstawić do wystudzenia. Galaretkę przyrządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dno dużej tortownicy wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać, cały czas ucoerając, po 1 żółtku, na przemian z łyżką serka. Gdy zarówno żółtka jak i ser znajdą się w całości w masie maślanej, dodać rozpuszczoną w mleku żelatynę i wszystko delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowane biszkopty. Wyrównać powierzchnię i wstawić na chwilę do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, ułożyć na wierzchu brzoskwinie (wybrzuszeniem do spodu). Miejsca po pestkach wypełnić dżemem. Całość zalać tęzęjacą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki, ale już na kilka ładnych godzin. SMACZNEGO :D Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 To ciasto musi być bardzo pyszne i chyba skuszę się na zrobienie go we środę,żeby było gotowe na czwartek.A dlatego na czwartek,że mój mąż właśnie wróci z zagranicy i zrobię mu miłą niespodziankę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.