Jamaica Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 -1 bułka kajzerka lub okrągła bułka pełnoziarnista -masło -2 okrągłe plasterki ulubionej wędliny Waszego szkraba -plasterek żółtego sera -2 oliwki -plasterek pomidora -ketchup Bułeczkę przeciąć na pół. Każdą połówkę posmarować masłem i przykryć plasterkiem wędliny. Oliwki przekroić na pół i ułożyć na wędlinie w charakterze oczek. Ser pokroić w paski i zrobić z niego włosy (najprościej układa się zwykłą grzywkę). Plasterek pomidora przeciąć na pół i każdy taki półplasterek ułożyć na kształt uśmiechniętych ust. Nosek narysować ketchupem. Te kanapki-buzie chociaż może niezbyt ambitne (zastanawiałam się nawet czy wpisać tu ten przepis, bo naprawdę jest banalny i każdy może sam na to wpaść, ale w końcu stwierdziłam, że może jednak komuś się przyda) są naprawdę urocze! W każdym razie moje dzieci je uwielbiały :-) Najlepsze jest to,że składniki można zmienieć dowolnie w zależności od tego, co lubią nasze dzieci i co akurat mamy w lodówce :D Dla przykładu podrzucę kilka wariacji... -zamiast wędliny można posmarować kanapki serkiem topionym o smaku szynki (też ma taki różowawy kolorek) -włosy można zrobić z posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku (coś ala Michał Wiśniewski :D) -oczka można dla odmiany zrobić z półplasterków jajka na twardo (wtedy żółtko "robi" za źrenicę) -usta można wykonać z kawałeczka papryki lub namalować ketchupem. I tak dalej... I tak dalej... Jeśli idea tych zabawnych kanapeczek się Wam spodobała, uruchomcie Waszą wyobraźnię, pędźcie do kuchni i zaserwujcie swoim maluchom to kolorowe, apetyczne danko! A mnie KONIECZNIE powiadomcie czy im się spodobało :D Smacznego!!! Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Droga Jamaico a masz może jakiś sposób na niejadka ale 15 miesiecznego? Moja córcia jest strasznym niejadkiem i niewiem już co jej podawać jeśli możesz mi pomuc to bardzo prosze. Pozdrawiam Justyna Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 19 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2006 przepraszam za błąd ale córcia siedzi mi na kolanach i zabiera klawiature Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Justynko, myśle, że nie powinnas się martwić tym ze Twoja córcia jest niejadkiem. pewnie rośnie, świętnie się rozwija i to jest najważniejsze, a jedno jest pewne! tak jak mówi mój pediatra, taki maluszek krzywdy sobie nie da zrobić, jezeli chodzi o jedzenie. na pewno oprócz stałych posiłków, które jada w małych ilościach, podjada miedzy nimi, a taki maluszek tak na prawde nie ma tak wielkich potrzeb jak, my, matki bysmy chciały. ne pewno zje jakieś jabłuszko, czy inny owoc, albo skórke z chlebka, albo cos słodkiego, i jestem pewna, że "śmierc głodowa" Twojej córci nie grozi. ja mam porównanie, ponieważ pierwsza córka jadła jak szalona, wszystko co jej wpadło do ręki, a młodsza, niespełna 3 letnia jest "niejadkiem". więc cała tą sytuacje znam z tzw autopsji. nic się nie martw. moje młodsze dziecko nie potrafi usiedzieć spokojnie, nawet przy jedzeniu, i je w zasadzie tyle ile chce, i kiedy chce. oczywiście pora obiadu jest święta, ale nie wmuszam w nia nic, rozbijam obiad na 2 części, i nigdy nie daje jej na raz 2 dań. Zawsze tak było, jadła kiedy chciała. a taki soczek, który podasz tez jest wartościowy i swoje miejsce w brzuszku malutkiej tez zajmuje! głowa do góry! ja już się nauczyłam z tym zyć, i polecam to również tobie :D Pozdrawiam Cytuj
zazula226 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 P.S. moje dziewczyny nie ruszą się oliwek, zresztą wcale im się nie dziwie.... :D Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Bardzo Ci dziękuje za te miłe słowa. będzie mi troche łatwiej Cytuj
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 He he... A u mnie oliwki wszyscy wyjadają prosto ze słoiczka! Ale podobno o gustach się nie dyskutuje :-) Zawsze możesz też czymś te nieszczęsne oliwki zastąpić. Jak już pisalam- te kanapeczki to prawdziwe pole do popisu :D A korzystając z okazji jeszcze raz pozdrawiam Justynkę :D I Ciebie Zazula oczywiście też :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 No drogie dziewczyny widze że nie jestem sama!! Ja też mam 3 letnią córcię, która jest tadkiem niejadkiem i włosy z głowy sobie wyrywam żeby tylko ona zechciała cokolwiek włożyć do buzi :-) Jamaica podsuwa nam tutaj fantastyczne pomysły na potrawy dla najmłodszych za co jej bardzo dziękuję. Myślę że każda z nas znajdzie tutaj coś dla swojego szkraba :D Justynko25 <moja córcia jest Twoją imienniczką> ja podawałam mojej małej wszelkiego rodzaju kisiele, galaretki, biszkopty, musy owocowe itp. Niestety moje dziecko jest uczulone na mleko więc wszelkiego rodzaju jogurciki i serki nie wchodziły w grę :D Głowa do góry - z każdym miesiącem powinno być lepiej :D Pozdrawiam Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 bardzo mi miło że Twoja córcia jest moją imienniczką. I dziekuje za słowa otuchy. Mam nadzieje że będzie tak jak piszesz czyli z każdym miesiącem lepiej pozdrawiam Ciebie i Jamaice i jeszcze raz Wam dziekuje Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi