Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA PONCZ: -capuccino orzechowe przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ilości dowolnej (to zależy czy ktoś woli bardziej czy też mniej wilgotne ciasta) A TAKŻE: -2 budynie orzechowe -herbatniki (około 2,5 paczki) -0,5 litra śmietany kremówki -2 opakowania "śmietan-fixu" -2-3 łyżki cukru pudru -2-3 małe saszetki capuccino orzechowego -posiekane orzechy BISZKOPT: Ponieważ z biszkoptem sprawa jest raczej jasna, ograniczę się do rozmiarów foremki :D Trzeba go upiec w tej standardowej (25x36 cm). Reszta jest chyba dla większości jasna, bo każdy kto ma choćby malutkie doświadczenie w kuchni wie co i jak. A jeśli nie...poprostu pytajcie :D Wtedy chętnie rozwieję Wasze wątpliwości :D JESZCZE WIELE PRACY PRZED TOBĄ... :D Biszkopt nasączyć capuccino. Budynie przygotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Ja daję odrobinkę mniej mleka. Wolę mieć pewność,że będą gęste. Budynie lekko przestudzić. Z akcentem na "lekko" :-) Muszą być bowiem wciąż bardzo ciepłe! Takie ciepłe budynie wylać równomiernie na biszkopt i rozsmarować ewentualne nierówności. Na budyniu (wciąż ciepłym) ułożyć jeden przy drugim herbatniki. Dopiero teraz zostawić do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno. Pod koniec ubijania dodać capuccino w proszku. Kremówkę rozsmarować na herbatnikach. Obficie posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!!!!!! Cytuj
Justyna 25 Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Mam pytanie co do budyni z jakiej firmy są i w jakich sklepach można je dostać. ciasto wygląda na smakowite i chciałabym je zrobić. Cytuj
Jamaica Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2006 Oj, znam ten ból kiedy nigdzie nie można znaleźć budyni o niezbyt tradycyjnych smakach (jak orzechowy czy kokosowy)... Sama musiałam pilnie szukać! Ostatecznie znalazłam takowy firmy Gellwe w Lidlu. Jeśli jednak nie będziesz miała tyle szczęścia i nie uda Ci się kupić budyniu o tym właśnie smaku, śmiało możesz zamienić go na inny! Sama pomyśl- czekoladowy budyń, takież capuccino i tarta czekolada na wierzch... I pyszne ciasto jak się patrzy :D Życzę powodzenia w poszukiwaniach i w modyfikacjach ciacha!!! :D Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Piekłam to ciast. oczywiście z budyniem orzechowym (firmy GELLWE). Dla mnie bomba. I wcale nie wymaga tak dużo pracy jak straszy Jamaica, a jaki efekt!!!. Na Wielkanoc będzie chyba powtórka z rozrywki, bo jest przepyszne. Cytuj
Jolcia Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Według mnie też wydaje się być pyszne.Na pewno zrobię. Cytuj
renigliwice Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Uwielbiam orzechowce . Dzięki Jamaica za przepis. Ciasto jest pyszne! Cytuj
ela52 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jamaica dzieki za super przepis.Ja i moja rodzinka uwielbiamy ciasta z orzechami. Goraco pozdrawiam :grin: :grin: :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Ja też zrobię go na święta bo widzę ,że to nie jest wcale dużo pracy,przecież tutaj nic się nie ukręca a sam budyń i ubicie kremówki to migiem ,dzięki za super przepis Jamaica. POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZEDŚWIĄTECZNIE ELA. Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2007 a czy można capuccino czymś zastąpić bo ja kawy nie lubię i nie piję :grin:??: Cytuj
Gość Sunnienka Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Jamajeczko, a ja proszę cię, byś wpadła czasem na Wielkie Żarcie, wszyscy tam za tobą tęsknią :razz:). Pozdrawiam i gratulują świetnych przepisów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.