Skocz do zawartości

Orzechowiec...dla mnie bomba :D


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA PONCZ: -capuccino orzechowe przygotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu w ilości dowolnej (to zależy czy ktoś woli bardziej czy też mniej wilgotne ciasta) A TAKŻE: -2 budynie orzechowe -herbatniki (około 2,5 paczki) -0,5 litra śmietany kremówki -2 opakowania "śmietan-fixu" -2-3 łyżki cukru pudru -2-3 małe saszetki capuccino orzechowego -posiekane orzechy BISZKOPT: Ponieważ z biszkoptem sprawa jest raczej jasna, ograniczę się do rozmiarów foremki :D Trzeba go upiec w tej standardowej (25x36 cm). Reszta jest chyba dla większości jasna, bo każdy kto ma choćby malutkie doświadczenie w kuchni wie co i jak. A jeśli nie...poprostu pytajcie :D Wtedy chętnie rozwieję Wasze wątpliwości :D JESZCZE WIELE PRACY PRZED TOBĄ... :D Biszkopt nasączyć capuccino. Budynie przygotować zgodnie ze wskazówkami producenta. Ja daję odrobinkę mniej mleka. Wolę mieć pewność,że będą gęste. Budynie lekko przestudzić. Z akcentem na "lekko" :-) Muszą być bowiem wciąż bardzo ciepłe! Takie ciepłe budynie wylać równomiernie na biszkopt i rozsmarować ewentualne nierówności. Na budyniu (wciąż ciepłym) ułożyć jeden przy drugim herbatniki. Dopiero teraz zostawić do całkowitego wystygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno. Pod koniec ubijania dodać capuccino w proszku. Kremówkę rozsmarować na herbatnikach. Obficie posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!!!!!!

Opublikowano

Oj, znam ten ból kiedy nigdzie nie można znaleźć budyni o niezbyt tradycyjnych smakach (jak orzechowy czy kokosowy)... Sama musiałam pilnie szukać! Ostatecznie znalazłam takowy firmy Gellwe w Lidlu. Jeśli jednak nie będziesz miała tyle szczęścia i nie uda Ci się kupić budyniu o tym właśnie smaku, śmiało możesz zamienić go na inny! Sama pomyśl- czekoladowy budyń, takież capuccino i tarta czekolada na wierzch... I pyszne ciasto jak się patrzy :D Życzę powodzenia w poszukiwaniach i w modyfikacjach ciacha!!! :D

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Piekłam to ciast. oczywiście z budyniem orzechowym (firmy GELLWE). Dla mnie bomba. I wcale nie wymaga tak dużo pracy jak straszy Jamaica, a jaki efekt!!!. Na Wielkanoc będzie chyba powtórka z rozrywki, bo jest przepyszne.

Opublikowano

Ja też zrobię go na święta bo widzę ,że to nie jest wcale dużo pracy,przecież tutaj nic się nie ukręca a sam budyń i ubicie kremówki to migiem ,dzięki za super przepis Jamaica. POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRZEDŚWIĄTECZNIE ELA.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jamajeczko, a ja proszę cię, byś wpadła czasem na Wielkie Żarcie, wszyscy tam za tobą tęsknią :razz:). Pozdrawiam i gratulują świetnych przepisów.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.