aneta26 Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 POSZUKUJĘ PRZEPISÓW POTRAW NA GRILA, A TAKŻE SAŁATEK PODAWANYCH DO TYCH POTRAW. Cytuj
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Najlepsza rzecz z grilla jaką jadłam to grillowane banany! Przepis jest banalnie prosty, bo poprostu kładziesz na grill banana w skórce, opiekasz aż do zbrązowienia tejże skórki, po czym przekręcasz go na drugą stronę i też czekasz aż skórka zbrązowieje. Każdemu rozdaje się zgrillowane banany na własny, prywatny talerzyk, podsuwając różne smakowite dodatki do polania- sos czekoladowy, ajerkoniak, miód... Zajada się je oczywiście bez skórki :D Są bardzo fajne na deser, a dla dzieci (które z reguły z dużym dystansem podchodzą do potraw mięsnych) mogą nawet stanowić główny punkt programu :D Cytuj
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Aha, jako dodatek do potraw można też serwować pyszne kanapki z masłem czosnkowym. Chyba nie ma nic prostszego do przygotowania. Miękkie masełko miesza się z uprzednio zmiażdżonym czosnkiem (ilość według) upodobań, ewentualnie doprawia ulubionymi ziołami i taką mieszanką solidnie smaruje się cienkie kromki pieczywa. A potem fruuu na grilla :D Dla mnie to poprostu niebo w gębie :D To znaczy w buzi, chciałam powiedzieć :-) Cytuj
Jamaica Opublikowano 21 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2006 I jeszcze jedna propozycja-grillowany ananas. Najpierw robisz marynatę, do której porzebujesz 0,5 szklanki oleju, pół łyżeczki sproszkowanego chili i 2 łyżeczki miodu. Wszystko to mieszasz, smarujesz tym plasterki ananasa z puszki i grillujesz z obu stron. Świetny dodatek do wszelakich mięs, szczególnie do kurczaka. I sorry,że ja Ci same bezmięsne dania proponuję, ale w moim domku to mój mąż jest mistrzem ceremonii przy grillu i nawet nie pozwala mi dotknąć mięsa, które ma zamiar przyrządzić :D Mogę się wykazać tylko przy dodatkach :D Cytuj
DeLarge Opublikowano 22 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2006 ja bym proponawał Ci zrobienie ciekawej "glazurki" do mięsa...przepisu Ci nie podam aczkolwiek zasugeruje użycie miodu, musztardy i ketchupu...pokombinuj robiąc taka kombinację, wiesz najlepiej jak sie robi na "oko", pozdrawiam Cytuj
monilek26 Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Jamaico jestem pełna podziwu dla Twoich pomysłów na te wszystkie potrawy :D Twoje przepisy są super. Każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Tymi owocami z grila po raz kolejny mnie miło zaskoczyłaś. Zbliża się długi weekend i jeśli tylko pogoda dopisze to je wypróbuje :D Pozdrawiam Cytuj
Jamaica Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Cieszę się,że Ci się spodobały :-) Ach, gdyby pogoda dopisała... Sama chętnie przypomniałabym sobie smak tych pyszniości :D Trzeba mieć nadzieje,że będzie ładnie i grillowanie się powiedzie :D A tak przy okazji...pozdrawiam :D Cytuj
zuziorek Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Ja polecam cos do grilla: kapusta kiszona z dodatkiem majonezu (proporcja: na 1/2 kg kapusty ok 2,3 łyżki majonezu) U nas rewelka bez zbędnej zabawy :D Cytuj
monilek26 Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Podczas długiego weekendu udało mi się wypróbować kilka tutejszych pomysłów. Wszyscy byli zachwyceni bananami z grilla - trzeba przyznać, że były rewelacyjne. Zajadaliśmy je z dodatkiem kremu czekoladowego i ajerkoniaku - pychota. Próbowałam też kanapeczek czosnkowych, a że przepadam za czosnkiem to nie muszę pisać, że mi smakowały... :-D Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2006 Ostatnio dowiedziałam się od naszej Forumowiczki, że można grillować też cukinię. Wystarczy ją obrać ze skórki (gdy jest starsza to wybrać pestki), pokroić w plasterki, skropić przyprawą w płynie (Maggi), dać na grila i ... grillować :-) Cytuj
Marcin Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 A co do sałatek do potraw grilowanych to ja bym polecił różnego rodzaju surówki z kapusty np. (także coś w stylu sałatki colesław) - wypróbowane :-) Cytuj
monilek26 Opublikowano 18 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2006 Ostatnio jadłam oscypki z grilla - "niebo w gębie". Bardzo smakują mi też grillowane pieczarki i cebulka. Osobiście do każdego grilla robię taki sos: 1 świeży ogórek 2 - 3 ząbki czosnku na oko śmietanę i jogurt naturalny (pół na pół) sól, pieprz, koperek, bazylia Ogórka starkować na najmniejszych oczkach i solidnie odsączyć, dodać przeciśnięty przez praskę bądz starkowany czosnek, wymieszać ze śmietaną i jogurtem, a następnie dodać pozostałe składniki. Sos ten również pasuje do pieczonych mięs. Pozdrawiam Cytuj
Dorota Opublikowano 28 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2009 Witam, Zuziorku zrobiłam ostatnio kapustę kiszoną z majonezem, którą polecałaś do grilla - bardzo nam smakowała - to coś innego znowu i do tego bardzo szybkie w wykonaniu ;) Dziękuję za przepis i serdecznie Cię pozdrawiam :) Cytuj
Nick_1 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja również jako sałatkę mogę polecić takie z kapusty jak np colesław . Na forum padł też pomysł sałatki greckiej na grilla,ale nie wiem czy to dobry wybór... Kwestia gustu oraz smaku. Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez Grillcenter_pl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi