dodak Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2007 można też zrobić z sokiem cytrynowym takim bardzo gęstym, i z żóbrówką pycha Cytuj
Gość snake Opublikowano 15 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2007 hmm zachowujac proporcje calego przepisu chcialbym sie dowiedziec ile bym musial uzyc soku cytrynowego tzn kwasku w takich plastkiowych butelkach, poniewaz chce zastapic naturalne cytryny :P Cytuj
Gość Piotrek Sabak Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 Też się zastanawiałem ile dodać soku tego ze sklemu w butelce. Tak na prawde nie próbowałem tego zdobić. Polecam żeby zrobić tak: :: Wycisnąć 3 cytryny i zastępić tą ilość soku, sokiem właśnie z tej bytelki. Ale nie zapewniam że wyjdzie tek samo ponieważ jak było opisane wcześniej trzeba dodać do tego skórki z cytryny żeby wódka miała dobry aromat. POZDRAWIAM Cytuj
Gość snake Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2007 to jutro wybadam sprawe :P i dam znac jak skoncze hehe Cytuj
Anna22 Opublikowano 18 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2007 Do mojej cytrynówki nie dodaje się ani kropli soku z cytryny. Cały aromat cytrynowy i kolor pochodzi właśnie z skórki od cytryn. W przepisie mychulca używa się całych cytryn więc i soku ale też ze skórkami - ten przepis wypróbuje w najbliższym czasie. Cytuj
Gość Wiesiek Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 No o ja podam jeszcze inny: - 1 litr spirytusu. - 1 kg cytryn (ok. 10 cytryn): 3 sztuki pozostawić ze skórką, resztę obrać. Wszystkie cytryny poprzecinać na pół i zalać spirytusem tak żeby były całe zalane. Pozostawić na 24h (nie pić ;) ). Po 24h wyciągnąć cytryny i wycisnąć z nich sok. - 1 butelka wody cytrynowej Żywiec: wlać do spirytusu wraz z wyciśniętym z cytryn sokiem. - 3 szklanki cukru i 2 szklanki wody zwykłej: wodę podgrzać i rozpuścić w niej cukier, po przestudzeniu wlać do reszty i odczekać 24h (nie pić :sad: ). Przecedzić przez sito i przetrzeć tak żeby odseparować pestki cytryn. Następnie przecedzić (np. przez czystą :) pieluchę tetrową 2 krotnie i zostawić na 24h. Rozlać do butelek. Smacznego :-) Cytuj
Gość Quishu Opublikowano 12 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o cytrynówkę to czy ktoś z Was nie próbował zrobic jej z listkiem mięty?? Słyszałem, że nadaje ciekawszego aromatu. Co Wy na to?? :-( Pamiętajcie!! Do wszelkiego rodzaju nalewek wskazane jest używanie wody ŹRÓDLANEJ, a nie mineralnej. Cytuj
Gość tysia827 Opublikowano 5 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2009 Witam.Oto mój przepis na cytrynówkę: 5 cytryn z cieniutką skórką 30 dag cukru 2 łyżki miodu 0,5l wody 0,5l spirytusu Cytryny sparzyć gorącą wodą,obrać cienko ze skórki. Do garnka wrzucamy cienko obraną skórkę z cytryny i miąższ(wykroić białą część skórki bo daje gorzki smak cytrynówce),wodę,miód i cukier. Wszystko razem trzeba zagotować,odłożyć do wystygnięcie. Gdy cytrynówka ostygnie wlewamy spirytus. Odlewamy powstały sok i wrzucamy do niego wybraną z garnka skórkę z cytryny i odstawiamy. Po kilku dniach przelewamy przez gazę sok do butelek. Cytrynówka ma przyjemny słodko-kwaśny smak i daje niezłego kopa :D) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.