pszczółka maja Opublikowano 27 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 a czy miód nie był gotowany za długo? Cytuj
Gość Gal Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 a czy miód nie był gotowany za długo? był gotowany ze 30 minut :] Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 31 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2006 czyli tak jak być powinno:). Na to, że miód zaczął się krystalizować mogła mieć wpływ temp. przechowywania. Miód krystalizuje najszybciej w temp. ok 18 stopni. Co prawda ja nigdy nie patrze w jakiej jest on temp przechowywany, bo nigdy mi się nie krystalizował. Jedynie po otwarciu słoiczka, gdy był przechowywany bardzo długo w lodówce lekko scukrzał się na wierzchu (ale nigdy nei rozdzialał sie na dwie fazy). Jedyne co mogę poradzić to podgrzanie miodu i ponowne rozpuszczenie cukru. Cytuj
makropod Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 A tutaj wygrzebany nieco zmodyfikowany przepis, może komuś się przyda: syrop z mniszka Cytuj
Gość maxMAXmax Opublikowano 9 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2010 Mam problem z ta krystalizacja w zeszłym romu zrobiłem miód z mniszka ale po kilku dniach zrobił sie z nie go cukier . Połowa miodu sie zmarnowała , połowa słoika to był kryształ cukru . Co jest tego przyczyną . Chciałbym w tym roku zrobic taki miód ale boje sie ze wyjdzie to samo Cytuj
ali Opublikowano 14 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2010 Robię od kilku lat i nigdy nic mi sie nie krystalizuje. Ja robię tak: 420 szt kwiatów mniszka 3 cytryny 1 l wody 1,5 kg cukru Kwiaty zrywam w słoneczny dzień, w mejscach oddalonych od dróg przejazdowych. Nic nie myję, bo najważniejszy jest pyłek osadzony na kwiatach. Kwiaty zalewam sokiem wyciśniętym z cytryn oraz wodą. Stawiam na gaz i gotuję 10 min. od momentu gdy zacznie wrzeć. Odstawiam na 24 godz. Po tym czasie odciskam kwiaty a do płynu dodaję cukier i gotuję na wolnym ogniu 1,5 godz. gorący syrop wlewam do słoiczków lub buteleczek i już. Cytuj
pasieka Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) :grin: Ja miodek z mniszka robię też w inny sposób - 🙂 Drugi przepis jaki znam jest podobny do podanego przez Pszszółkę Maję. Zbieramy około 250 świeżych kwiatów mniszka (bez szypułek). Witam Serdecznie Mimo że jest to mój pierwszy wpis Chciałabym coś wyjaśnić To O czym Państwo piszecie w tym temacie wybaczcie ale nie ma nic wspólnego z Miodem Mniszkowym Przedstawione przepisy to tylko przepisy na syrop cukrowy z dodatkiem kwiatu mniszka . Owszem nasze Babcie taki uw syropek robiły ale nie miał on nigdy nic wspólnego z Prawdziwym miodem Mniszkowym ani z Ziołomiodem Mniszkowym a ten też można uzyskać mając pszczółki Szukając w necie wyświetlił mi właśnie się ten temat . Na temat miodu już wiem co nie co i jeżeli Państwo pozwolą chętnie przedstawię Co to jest Prawdziwy Miód Mniszkowy Od dość dawna zajmuję się pszczelarstwem i pierwszym pożytkiem pszczelim na jednej z naszych pasiek jest właśnie miód mniszkowy Miód Mniszkowy Należy do bardzo szlachetnych i niekiedy trudny do zdobycia niektórzy nazywają go miodem majowym powstaje z nektaru mniszka lekarskiego Teraxacum officinale potocznie zwanego mleczem polnym . Miód Mniszkowy - ma jasnożółty kolor ,delikatny smak i mocny wyczuwalny aromat podobnie jak kwiaty działa dobroczynnie na wątrobę i cały układ pokarmowo trawienny zalecany jest przy długotrwałym przyjmowaniu leków jako środek osłonowy miód mniszkowy leczy stany zapalne nie tylko żołądka ale również zapobiega stanom zapalnym wątroby przewodów i woreczka żółciowego jak również przy niestrawnościach i zaburzeniach pracy nerek Miód ten można pozyskać gdzie w okresie kwietnia i maja temp wzrasta do ponad 20stC w cieniu i jest odpowiednio wysoka wilgotność powietrza w nektarniku kwiatu powstaje cenny nektar który zbierają pszczoły znosząc do ula w celu pokarmu dodając wiele cennych enzymów Proszę nie mylić Miodu z Syropem gdyż nazwa Miód ma swoja definicję Miód Pszczeli Naturalny miód pszczeli jest wytwarzany z nektaru kwiatowego lub spadzi pszczoły zbierając słodką wydzielinę z kwitnących części roślin lub krople wydalonej spadzi przez mszyce i czerwce znoszą ją do ula gdzie zachodzi proces obróbki zwany dojrzewaniem .Podczas tego procesu następuje odparowanie wody oraz wiele procesów biochemicznych np enzymatyczny rozkład sacharozy na cukry proste na fruktozę i glukozę które są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Miód odebrany prosto z plastrów pszczelich ma postać płynną gęstą ,lepką zwaną Patoką . Prawdziwy dojrzały miód ma wysoką wartość odżywczą i leczniczą zawiera on Enzymy ,Kwasy organiczne ,Sole Mineralne ,sole Wapnia ,Potasu i Magnezu . oraz substancje hamujące rozwijanie się drobnoustrojów Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez pasieka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.