pszczółka maja Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Biszkopt (można upiec również wg własngo przepisu): 6 jaj, szkl. cukru, 1 i 1/2 skl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem dodawać do nich powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec Masa migdałowa: 2 żółtka, niepełna szkl. cukru, 1/2 l mleka. 4 czubate łyżki mąki, olejek migdałowy Żółtka ubić z cukrem. Odlać pół szklanki, a pozostałóść zagotować. Wrzące mleko wlać do jajek cały czas mieszająć. Mąkę rozrobić z zimnym mlekiem i na koniec dodać do gotowanego mleka, chwilkę podgrzać aż masa zgęstnieje cały czas mieszająć. Na koniec dodać olejek migdałowy. Zimny biszkopt przełożyć masą. Smacznego Cytuj
Gość kiniaczek Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 witam pszczółko :) :oops: skusilam sie i mam zamiar upiec ten biszkopt wydaje sie bezproblemowy i szybki ale czy nie jest troche suchy? moje pytanie czym polecilabys go nasaczyc woda+aromat alkohol? aha i pieczesz w tortownicy czy w prostokatnej formie? pozdrawiam serdeczniutko :) Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 18 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 ciasto jest bardzo proste więc myśle, że powinno sie udać. :) Jeżeli chodzi o nasączanie to ja głównie nasączam wodą z cytryną. Aromatu do nasączania myśle, że raczej nie ma co dawać bo sam krem ma intensywny smak i zapach i można przesadzić. Alkohol oczywiście też sie nadaje. Lepszy jest jak upiecze się go w prostokątnej blaszce bo wtedy biszkopt wychodzi cieńszy i jest więcej kremu. Natomiast teraz bardzo trudno dostać naprawdę dobrą mąkę, więc ja głównie piekę w tortownicy z obawy że biszkopt może się nie udać. Można również urozmaicić przepis np smarując po przekrojeniu biszkoptu oprócz masą dodatkowo dżemem z czarnej pożeczki. No i oczywiście można posypać na wierzchu płatkami migdałowymi, ale to już bardziej urozmaicone wersje przepisu. :) Życze smacznego Cytuj
Gość kiniaczek Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 pszczółeczko !!! :) dziekuje za tak obszerna odpowiedz juz wiecej do szczescia wieziec mi nie potrzeba a wiec do dziela mysle ze dzis upieke jak czasu mi starczy i zrelacjonuje pozdrawiam serdecznie papa Cytuj
pszczółka maja Opublikowano 9 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2007 [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi