Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SKŁADNIKI:2,5szklanki mąki pszennej tortowej 5jajek 2szklanki cukru 1szklanka wody lub oranżady gazowanej 0,5szklanki oleju 2łyżeczki proszku do pieczenia 2łyżki kakao i 2łyżki mąki (to nie pomyłka) aromat waniliowy lub arakowy.WYKONANIE:Ubic pianę z białek a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka.Następnie wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej a potem oranżade.Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki- wymieszać obie masy.Do okrągłej formy wylewać na przemian 2łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej na jasną.i tak do wyczerpania składników. Piec przez godzine w 180 stopniach. mozna po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą SMACZNEGO

  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Muszę się przyznać, że nigdy nie piekłam jeszcze zebry. ;-) A to był błąd ! Ciasto bardzo dobre. A i nie drogie. Nie lukrowałam go już, bo jest wystarczajaco słodkie. Dobrze mieć taki przepis, który cię nigdy nie zawiedzie i zawsze wyjdzie.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo często piekę to ciasto. Jest przepyszne i zawsze sie udaje. Najlepsze jest gdy sie dodaje zamiast wody napój gazowany np. pomarańczowy. Ja na koniec posypuję cukrem pudrem. Gorąco polecam.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Zeberka ladnie sie prezentuje szczegolnie te wzorki dwa takie same jakby oczy zebry,ja osobiscie nie przepadam za takimi babkami ale moze niedlugo wyprobuje dawno takiej nie jadlam a moze mnie milo zaskoczy i bedzie inna od tych co jadlam w dziecinstwie? :D :P

  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam forumowiczów-u mnie zebra....niestety była :?- ale smaczniutka i polecam. Taka mała uwaga-mozna dać tylko 1 szklankę cukru-tym bardziej jeżeli daje się oranżadę,która też jest słodka.

post-3528-1265641276_thumb.jpg

post-3528-1265641379_thumb.jpg

Opublikowano

Elu piękną zeberkę upiekłaś. Chyba się skuszę i też wkrótce upiekę :?

Opublikowano

Nigdy nie piekłam zeberki w takiej formie,zawsze w okrągłej a taka też ciekawie wygląda.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.