dota Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 SKŁADNIKI:2,5szklanki mąki pszennej tortowej 5jajek 2szklanki cukru 1szklanka wody lub oranżady gazowanej 0,5szklanki oleju 2łyżeczki proszku do pieczenia 2łyżki kakao i 2łyżki mąki (to nie pomyłka) aromat waniliowy lub arakowy.WYKONANIE:Ubic pianę z białek a gdy będzie bardzo sztywna dodać cukier i żółtka.Następnie wsypać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej a potem oranżade.Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao do drugiej 2 łyżki mąki- wymieszać obie masy.Do okrągłej formy wylewać na przemian 2łyżki masy jasnej i 2 łyżki masy ciemnej na jasną.i tak do wyczerpania składników. Piec przez godzine w 180 stopniach. mozna po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą SMACZNEGO Cytuj
monilek26 Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Wielokrotnie piekłam to ciasto :D Jest bardzo dobre i proste w wykonaniu :D Zawsze się udaje Pozdrawiam Cytuj
Klosewik Opublikowano 14 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2006 Muszę się przyznać, że nigdy nie piekłam jeszcze zebry. ;-) A to był błąd ! Ciasto bardzo dobre. A i nie drogie. Nie lukrowałam go już, bo jest wystarczajaco słodkie. Dobrze mieć taki przepis, który cię nigdy nie zawiedzie i zawsze wyjdzie. Cytuj
amelia1 Opublikowano 27 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2006 Bardzo często piekę to ciasto. Jest przepyszne i zawsze sie udaje. Najlepsze jest gdy sie dodaje zamiast wody napój gazowany np. pomarańczowy. Ja na koniec posypuję cukrem pudrem. Gorąco polecam. Cytuj
apsik Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Wstawiam tutaj zdjęcie mojej zebry,gdyż ten przepis jest najbardziej zbliżony do mojego. Prawda,że apetycznie wygląda. :D Cytuj
viola32 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Zeberka ladnie sie prezentuje szczegolnie te wzorki dwa takie same jakby oczy zebry,ja osobiscie nie przepadam za takimi babkami ale moze niedlugo wyprobuje dawno takiej nie jadlam a moze mnie milo zaskoczy i bedzie inna od tych co jadlam w dziecinstwie? :D :P Cytuj
apsik Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Witam forumowiczów-u mnie zebra....niestety była :?- ale smaczniutka i polecam. Taka mała uwaga-mozna dać tylko 1 szklankę cukru-tym bardziej jeżeli daje się oranżadę,która też jest słodka. Cytuj
Kaliope Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Elu piękną zeberkę upiekłaś. Chyba się skuszę i też wkrótce upiekę :? Cytuj
basga Opublikowano 8 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2010 Nigdy nie piekłam zeberki w takiej formie,zawsze w okrągłej a taka też ciekawie wygląda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.