Jamaica Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 CIASTO: -25 dag masła -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -budyń śmietankowy -3 jaja -2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA BAKALIOWA: -0,5 szklanki wody -0,5 szklanki cukru -1 szklanka miękkich bakalii (takich jak rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, figi czy daktyle) NO I JESZCZE... -polewa czekoladowa -siekane orzechy CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę.Dodawać po 1 jajku. Gdy masa stanie się gładka wsypać proszek do pieczenia, budyń i mąkę. MASA BAKALIOWA: Bakalie, które tego wymagają (a więc wszystkie poza rodzynkami) drobniutko posiekać. Wodę zagotować z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucić do niej bakalie i konsekwentnie gotować, aż swoją konzystencją zaczną przypominać marmoladę. Należy przy tym mieszać je dość często, ale nie musicie przesadzać z gorliwością :D Gotową masę bakaliową wystudzić. A TERAZ... Ciasto podzielić na 2 równe części. Pierwszą z nich wylać na blaszkę o wymiarach 40x10 cm. Wyłożyć na nią masę bakaliową i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w tamperaturze 180 stopni, około 40 minut. Wystudzić, polać polewą i posypać siekanymi orzechami. I po wszystkim :D Najlepsza w całym cieście jest oczywiście masa bakaliowa, tak inna od kremów czy powideł, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Myślę,że śmiało można z nią poeksperymentować. Napewno sprawdzi się jako przełożenie do ciasta drożdżowego, może zastąpić powidła lub owoce w popularnym pleśniaku (czy też skubańcu, jak mówią niektórzy :D)... Założę się,że jako nadzienie do rogalików też będzie super :-) Zachęcam do eksperymentów, a proponuję zacząć właśnie od opisanego wyżej smakołyku :D Smacznego!!!!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2006 takiego czegoś jeszcze nie próbowałam :roll: a masa bakaliowa rzeczywiście może miec wiele zastosowań Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.