tutunia Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2006 Jak robicie polewę na ciasto? Pomijając używanie gotowej masy. Cytuj
Jamaica Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Ja najczęściej robię polewę rozpuszczając razem masło, kakao, wodę i cukier. Niestety trudno mi podać proporcje, bo zawsze robię to na oko. Kiedyś wykorzystywałam czekoladę rozpuszczoną z odrobiną masła, ale teraz przerzuciłam się na tą, bo jest bardziej miękka i nie stawia oporu przy krojeniu :) Cytuj
agnieszka Opublikowano 29 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2006 robie podobnie..1 kostke masła 1 szkl cukru,3 łyzki kakao i trzy łyzki wody ..i zagotowuje...jak chcesz gesciejszą to dodaj wiecej kakao....polewy wychodzi duzo wiec jesli tyle nie potrzepujesz pomniesz proporcjonalnie..pozdrawiam.. Cytuj
Tina Opublikowano 11 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2006 Ja roztapiam 0,5 kostki Palmy (koniecznie takiej ) wlewam to do miski do tego 3 lyżki kakao i 3 łyżki cukru oraz 1 jajko .Energicznie ubijam i polewa gotowa Jest smaczna i błyszcząca wszystkim smakuje ;) Cytuj
Jolcia Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2006 Ja robię tak jak Tina ale daję 6 łyżek cukru pudru i 4 łyżki kakao. Polewa zawsze się udaje. Dla wygody miksuję robotem. Cytuj
basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 MÓJ PRZEPIS TO: 1łyżka żelatyny 5łyżek cukru 3łyżki kakao 0.5szkl śmietany 1/4 kostki margaryny Wszystko razem zagotować,przestudzić i polać ciasto. Dobrze się sprawdza w upały i dla dzieci bo nie rozmazuje się. Cytuj
Dorota Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ja ostatnio robię polewę w następujący sposób: 1 gorzką czekoladę łamię na kawałki, dodaję około 5 łyżek mleka, na małym ogniu wszystko podgrzewam i mieszam, i gdy składniki połączą się - polewa jest gotowa - od razu polewam nią ciasto. Czasami zamiast mleka dodaję też masło (około 3 łyżki). Cytuj
bietka Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Moja polewa-1/3 kostki masła,2 łyżki wody,2 łyżki kakao,1/2 szkl cukru-podgotować Cytuj
amelia1 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam!!! Ja polewę robię tak: gorzką czekoladę lub deserową rozpuszczam na małym ogniu z trzema łyżkami masła i odrazu po rozpuszczeniu polewam nią ciasto. Dobra jest też polewa którą kiedyś nie jestem pewna :) chyba Dorota podała, 3łyż. wody, 3łyż. kakao, 3łyż masła, 3łyż. cukru zawsze mi się udaje i jest chyba najlepsza. Pozdrawiam Amelia Cytuj
Marra Opublikowano 26 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2007 A ja tak: 1 łyżka wody 3 czubate łyzki cukru kryształu 2 łyżki kakao 8 dag margaryny zwykłej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wszystko włożyć do małego garnuszka i rozpuścic NIE GOTOWAĆ !! Sprawdzona, zawsze sie udaje, jest błyszcząca, miękka i porcja wystarcza na przykrycie jednego ciasta. Polecam i smacznego :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.