DeLarge Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 zawsze wybierałem deski drewniane w błahego powodu: ładnie się prezentują. Pewnego razu jednak zaniepokoiłem sie zarazkami które mogą pozostać na drewnianej desce. Powodem tego "zaniepokojenia" był prawdopodobnie fakt że zobaczyłem w TV reklamy plastikowych desek mówiących i próbujących przekonac każdego że plastik jest lepszy bo nie zawiera porów. Pstanowiłem wtedy zgłębić ten temat szukając informacji w internecie i znalazłem dość zaskakujące wyniki badań przeprowadzonych przez mikrobiologów w University of Wisconsin Food Research Institute mówiące że drewno nie jest niebezpieczne jako materiał na deski do krojenia. Co więcej, drewniane deski są lepsze dla naszych noży ale i ze względu na higienę... Badanie polegało na pozostawieniu nie umytych desek ("skażonych" bakteriami powodującymi zatrucia pokarmowe) na 12h a wyniki są nastepujące: po 3 minutach badania bakterie na drewnianej desce wyginęły natomiast na desce wykonanej z plastiku nie dość że trzymały się w najlepsze to jeszcze rozmnożyły się. Stało się tak iż drewno posiada naturalne składniki zabijające bakterie...nie znaczy to że sugeruję wyrzucenie plastikowych desek tylko musimy pamiętać o porządnym ich myciu jakimś dobrym detergentem. pozdrawiam...ale sie napisałem :D Cytuj
Marcin Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2006 Dość zaskakująca informacja - ja bym na "chłopski rozum" powiedział, że jest dokładnie odwrotnie - ale może właśnie tak działają na nas marketingowcy chcący sprzedać różne towary :D Cytuj
zuziorek Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Nie zapomnijmy, że w sprzedaży są jeszcze deski ze szkła hartowanego :D Cytuj
DeLarge Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Nie zapomnijmy, że w sprzedaży są jeszcze deski ze szkła hartowanego :D wydaje mi się że szkklane deski mają właściwości zbliżone do tych plastikowych, choć sam jestem szczerze zaskoczony funkcjonalnąścią drewna w tej materii Cytuj
Marcin Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2006 Ja to jestem nawet pewien, że szklane mają identyczne własności jak szklane :) Chodziło zapewne o te plastikowe. Cytuj
sp9svn Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Witam, nie potrafię się wypowiedzieć która deska jest lepsza. Ale też nie wiem co zrobić z nową deską, oczywiście drewnianą - słyszałem że taką nową deskę należy zaimpregnować. Bardzo proszę podpowiedzcie mi jak z tym postąpić? Cytuj
Kubasie Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Witam, Nie słyszałam o impregnowaniu deski do krojenia.Więc nie potrafie tobie udzielić odpowiedzi,gdy miałam deske do krojenia drewnianą nigdy nic z nią nie robiłam ,aby ją ziimpregnować . Ja w kuchni mam tylko deski plastikowe i jedną szklaną której nie urzywam jakoś mi nie odpowiada. :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Witam :) w domu mam i plastikową i drewnianą deskę do krojenia i przyznam,że mi kroi się lepiej na plastikikowej,a mój mąż zawsze do krojenia wybiera drewnianą deskę.Od dzisiaj wszystko się zmienia,a mianowicie plastikowa deska będzie do ozdoby,a drewniana do użytku codziennego. Pozdrawiam :) :) :P Cytuj
Marra Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zaimpregnować drewnianą deske to nic innego jak natrzeć ją porządnie tłuszczem np.olejem do smażenia. Ja ostatnio dowiedziałam się że plastikowe są bardziej higieniczne jak moja córka zachorowała na salmonelle. W sanepidzie kazali wyrzucić deski drewniane.... I co wy na to? Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja mam tylko plastikowe i są napewno bardziej higeniczne. A może ktoś mi doradzi, większa ilość sprzedawczyń odpowiedziała mi że jak będę rozbijała kotlety to pęknie szkło, natomiast od jednej otrzymałam odpowiedź że nie pęknie, bo to jest szkło hartowane. Bardzo proszę o poradę. Cytuj
amelia1 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witaj Ino. Szkło hartowane nie pęknie, przykład to kabiny prysznicowe ze szkła hartowanego, możesz bić "młotkiem" i nie pęknie. Jest to szkło o zwiększonej wytrzymałości, np. talerze zelmera nawet jak spadną z wysokości to się nie stłuką( wiem, bo takie mam). Jest to bardzo twarde szkło, dlatego nie musisz się martwić, możesz spokojnie tłuc na niej kotlety. Pozdrawiam Amelia Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Witaj Amelio! Na załączonej ilustracji są warzywa, a mięsa nie ma i ja nie mam tej pewności czy one są ze szkła hartowanego i dlatego te sprzedawczynie mnie informowały że nie nadają sie do kotletów. W rodzinie mają, ale jak pytałam nie rozbijają kotletów ze względu na pękniecie i dlatego taki długi okres zwlekam z kupnem. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Marra Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja rozbijam kotlety wkładajac je pomiędzy dwa woreczki śniadaniowe i tłuke przez folię. Nie pryska na boki i podłoże jest mi obojętne plastik czy drewno. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Marra przyznaję Tobie rację, to jest dobry sposób na kotlety. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.