Dorunia Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Janko,ja robiłam w zeszłym roku ten syrop z kilku porcji i w tym roku już czekam kiedy zakwitnie,żebym mogła zrobić.Konsystencja tego syropu jest taka sama jak płynnego miodu,jest klarowny jak miód i kolor też ma taki jaśniutki,a smakuje wybornie :mrgreen: Cytuj
Janka Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Doruniu Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.W słonecznych miejscach juz bez kwitnie,ale poczekam trochę i wybiorę sie do lasu. Nie wiem czy te słodkości przetrwają do zimy,ale próbować warto. :mrgreen: Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2007 Najlepiej taki bez zerwać w lesie z dala od miejskich zanieczyszczeń...wtedy będzie na pewno zdrowszy i uboższy w toksyny.Janko zrób ten syrop i ciesz się jego smakiem.Ja muszę jeszcze poczekać,bo u mnie jeszcze nie kwitnie,ale jak tylko rozwinie się to robię kilka porcji na raz :mrgreen: Pozdrawiam cieplutko :grin: Cytuj
wiola344 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 :mrgreen: Muszę przyznac że nie wiedziałam do dzisiaj że można robić syrop z kwiatów zawsze robiłam soki z owocu bzu który wszyscy bardzo lubią ale trzeba bedzie wybrac się po kwiaty i spróbować .Dziekuje za wyczerpujące wypowiedzi na ten temat. :grin: Cytuj
krysia50 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Witam. Baśka96 podałabyś ten przepis z cytryną zamiast kwasku cytrynowego. A może któraś z forumowiczek ma taki przepis.Pozdrowienia. Cytuj
baśka96 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Witaj Krysiu. W moim przepisie jest wszystko tak samo jak w przepisie Arabiki tylko zamiast kwasku dodaję 3 średniej wielkości cytryny/ ze skórką/.Trzeba je wcześniej porządnie wyszorować a następnie pokroić w plasterki.Syrop jest naprawdę pyszny .Polecam. Cytuj
krysia50 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Dziękuję Ci bardzo za odpowiedż. Jutro idę zebrać kwiaty bzu - jak zrobię dam znać. Pa.Pa Cytuj
basga Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Mój czarny bez już się moczy :wink: ,w sobotę będzie robiony z cytryną. Cytuj
Dorunia Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 U mnie dopiero zaczynają pokazywać się kwiaty więc muszę jeszcze troszkę poczekać,ale pewnie po niedzieli już też będę robiła...blisko naszej działki jest go dużo więc nie będę musiała nigdzie daleko szukać. Pozdrawiam :sad: Cytuj
Janka Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Mój też się moczy i jutro ciąg dalszy.... Chwilowo mam 1 porcję,bo u nas bez zaczyna kwitnąć. Cytuj
basga Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Nie wiem czy ta woda z kwiatów mi nie skisła bo jakoś dziwnie pachniała ale zrobiłam rano ten syrop,z mineralną smakuje super. Janka-a jak Twój syrop? Cytuj
Janka Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 O kurna..... Mnie nie wyszedł taki ciemny,ale trochę się nie zmieściło w słoiki i zrobiłam z wodą. Baaardzo dobre. Myśle że jeszcze zdążę zrobić więcej . (Chyba pogotuje dłużej,tak,aby uzyskać coś na kształt miodu) Za przepis bardzo dziękuję. :sad: :roll: W każdym słoiku po nalaniu zrobiła sie taka piana,ale teraz juz wszystko jest ok. Cytuj
Dorunia Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Pianę powinno się usunąć przed wlaniem do słoiczków i wtedy syrop jest bardzo klarowny.U mnie już pokazują się kwiaty i po niedzieli też będę robiła :sad: Pozdrawiam :roll: Cytuj
Janka Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Doruniu. Bardzo dziękuje za podpowiedź.Teraz tak zrobię ,bo ona szpeci całość. Pozdrawiam. :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi