Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Janko,ja robiłam w zeszłym roku ten syrop z kilku porcji i w tym roku już czekam kiedy zakwitnie,żebym mogła zrobić.Konsystencja tego syropu jest taka sama jak płynnego miodu,jest klarowny jak miód i kolor też ma taki jaśniutki,a smakuje wybornie :mrgreen:

Opublikowano

Doruniu

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.W słonecznych miejscach juz bez kwitnie,ale poczekam trochę i wybiorę sie do lasu.

Nie wiem czy te słodkości przetrwają do zimy,ale próbować warto. :mrgreen:

Opublikowano

Najlepiej taki bez zerwać w lesie z dala od miejskich zanieczyszczeń...wtedy będzie na pewno zdrowszy i uboższy w toksyny.Janko zrób ten syrop i ciesz się jego smakiem.Ja muszę jeszcze poczekać,bo u mnie jeszcze nie kwitnie,ale jak tylko rozwinie się to robię kilka porcji na raz :mrgreen: Pozdrawiam cieplutko :grin:

Opublikowano

:mrgreen:  Muszę przyznac że nie wiedziałam do dzisiaj że można robić syrop z kwiatów  zawsze robiłam soki z owocu bzu który wszyscy bardzo lubią ale trzeba bedzie wybrac się po kwiaty i spróbować .Dziekuje za wyczerpujące wypowiedzi na ten temat. :grin:

Opublikowano

Witaj Krysiu. W moim przepisie jest wszystko tak samo jak w przepisie Arabiki tylko zamiast kwasku dodaję 3 średniej wielkości cytryny/ ze skórką/.Trzeba je wcześniej porządnie wyszorować a następnie pokroić w plasterki.Syrop jest naprawdę pyszny .Polecam.

Opublikowano

U mnie dopiero zaczynają pokazywać się kwiaty więc muszę jeszcze troszkę poczekać,ale pewnie po niedzieli już też będę robiła...blisko naszej działki jest go dużo więc nie będę musiała nigdzie daleko szukać. Pozdrawiam :sad:

Opublikowano

Nie wiem czy ta woda z kwiatów mi nie skisła bo jakoś dziwnie pachniała ale zrobiłam rano ten syrop,z mineralną smakuje super. Janka-a jak Twój syrop?

post-4359-1180165253_thumb.jpg

post-4359-1180169214_thumb.jpg

Opublikowano

O kurna..... Mnie nie wyszedł taki ciemny,ale trochę się nie zmieściło w słoiki i zrobiłam z wodą. Baaardzo dobre. Myśle że jeszcze zdążę zrobić więcej . (Chyba pogotuje dłużej,tak,aby uzyskać coś na kształt miodu) Za przepis bardzo dziękuję. :sad: :roll: post-375-1180204703_thumb.jpg W każdym słoiku po nalaniu zrobiła sie taka piana,ale teraz juz wszystko jest ok.

Opublikowano

Pianę powinno się usunąć przed wlaniem do słoiczków i wtedy syrop jest bardzo klarowny.U mnie już pokazują się kwiaty i po niedzieli też będę robiła :sad: Pozdrawiam :roll:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.