Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja w tym roku również zrobiłam z kilku porcji syrop,ale pomyślałam sobie,że czemu nie spróbować zrobić syropu z kwiatu lipy? Pojechałam z mamą za miasto,żeby było z dala od drogi i nazrywałyśmy kwiatów tyle co objętościowo zajmują baldachimy bzu czarnego i resztę jak w przepisie :-D Kilaka dni temu zrobiłam ten syrop i o dziwo wyszedł rewelacyjny...czuć prawdziwym miodem lipowym z cytrynową nutą i w smaku również smaczniutki :-D Pozdrawiam:)

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

A myjecie te kwiaty ? Bo gdzieś czytałem że trzeba umyć bo wiadomo - robaczki i inne stworzonka a na innych stronach że w zadnym wypadku bo pyłek ucieka.  I pytanie nr 2 - żeby to się ładnie zamknęło to wystarczy jak słoiki wlozę do garnka z gorącą wodą i takie zakręcę czy muszę coś jeszcze zrobić ?

Opublikowano

A myjecie te kwiaty ? Bo gdzieś czytałem że trzeba umyć bo wiadomo - robaczki i inne stworzonka a na innych stronach że w zadnym wypadku bo pyłek ucieka. 

I pytanie nr 2 - żeby to się ładnie zamknęło to wystarczy jak słoiki wlozę do garnka z gorącą wodą i takie zakręcę czy muszę coś jeszcze zrobić ?

Kwiatów nie myje się,żeby nie spłukać pyłków...wystarczy dokładnie oglądnąć,czy nie ma jakichś robaczków.

Jak syrop się gotuje w garnku to taki gotujący wlewaj do słoiczków i zamykaj ,nie ma potrzeby wkładania do gorącej wody.

Pozdrawiam:)

Opublikowano

Jeśli mam mniej baldachów,wykładam na biały papier i czekam aż robaczki wyjdą, przy większej ilości wykładam delikatnie do wanny,robaki wychodzą i wtedy zaczynam "pudliszkowanie" :grin:

  • 1 rok później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki Janeczko, za przypomnienie tego przepisu 🙂

Ja też już mam 1 etap za sobą, teraz czekam...

post-8-0-27922200-1340188424_thumb.jpg post-8-0-57971000-1340188448_thumb.jpg

Dziękuję Autorce za podzielenie się z nami tym przepisem i pozdrawiam 🙂

Opublikowano

A ja muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam tego syropu (z owoców to tak, ale z kwiatów nie) :blush: dlatego jestem ciekawa jak on będzie smakował :biggrin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.