Janka Opublikowano 11 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2009 W tym roku zrobiłam z 4 porcji,ale chyba na tym nie koniec. :-( Zachęcam,bo jest bardzo dobry. Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2009 Ja w tym roku również zrobiłam z kilku porcji syrop,ale pomyślałam sobie,że czemu nie spróbować zrobić syropu z kwiatu lipy? Pojechałam z mamą za miasto,żeby było z dala od drogi i nazrywałyśmy kwiatów tyle co objętościowo zajmują baldachimy bzu czarnego i resztę jak w przepisie :-D Kilaka dni temu zrobiłam ten syrop i o dziwo wyszedł rewelacyjny...czuć prawdziwym miodem lipowym z cytrynową nutą i w smaku również smaczniutki :-D Pozdrawiam:) Cytuj
Gość yaco28 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2010 A myjecie te kwiaty ? Bo gdzieś czytałem że trzeba umyć bo wiadomo - robaczki i inne stworzonka a na innych stronach że w zadnym wypadku bo pyłek ucieka. I pytanie nr 2 - żeby to się ładnie zamknęło to wystarczy jak słoiki wlozę do garnka z gorącą wodą i takie zakręcę czy muszę coś jeszcze zrobić ? Cytuj
Dorunia Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2010 A myjecie te kwiaty ? Bo gdzieś czytałem że trzeba umyć bo wiadomo - robaczki i inne stworzonka a na innych stronach że w zadnym wypadku bo pyłek ucieka. I pytanie nr 2 - żeby to się ładnie zamknęło to wystarczy jak słoiki wlozę do garnka z gorącą wodą i takie zakręcę czy muszę coś jeszcze zrobić ? Kwiatów nie myje się,żeby nie spłukać pyłków...wystarczy dokładnie oglądnąć,czy nie ma jakichś robaczków. Jak syrop się gotuje w garnku to taki gotujący wlewaj do słoiczków i zamykaj ,nie ma potrzeby wkładania do gorącej wody. Pozdrawiam:) Cytuj
Janka Opublikowano 18 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2010 Jeśli mam mniej baldachów,wykładam na biały papier i czekam aż robaczki wyjdą, przy większej ilości wykładam delikatnie do wanny,robaki wychodzą i wtedy zaczynam "pudliszkowanie" :grin: Cytuj
Janka Opublikowano 25 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2012 Już 1 etap za mną,zalałam kwiaty i cytryny wrzątkiem,czekam aż przestygnie i za dwa dni ciąg dalszy. Zachęcam do produkcji :biggrin: Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dzięki Janeczko, za przypomnienie tego przepisu 🙂 Ja też już mam 1 etap za sobą, teraz czekam... Dziękuję Autorce za podzielenie się z nami tym przepisem i pozdrawiam 🙂 Cytuj
basga Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2012 A ja w tym roku nie robiłam bo mam zapasy z tamtego roku :lol: Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 A ja muszę się przyznać, że jeszcze nie robiłam tego syropu (z owoców to tak, ale z kwiatów nie) :blush: dlatego jestem ciekawa jak on będzie smakował :biggrin: Cytuj
Dorunia Opublikowano 21 Czerwca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ja już zrobiłam 2 porcje,a następne 2 czekają :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.