Gość sikorka Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Nie wiem ile czasu ją namaczać i czy trzeba ją jakoś podgrzewać żeby się rozpuściła?...Proszę o szybką pomoc..Czasem w przepisach jest także napisane aby żelatyn rozpuścić w gorącej wodzie a potem ostudzić....mnie zawsze żelatyna zastyga zanim zdąży ostygnąć...Czy ktoś jest w stanie udzielić mi jakiejś rady....To pilne:) Cytuj
Dorota Opublikowano 1 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2006 Żelatynę w listkach zawsze się namacza, natomiast żelatynę tzw. sypką, w torebce - rozpuszcza się w gorącej wodzie. Ja zawsze korzystam z tego drugiego sposobu. Zazwyczaj taką żelatynę rozpuszcza się w małej ilości wody np. 3 łyżki żelatyny na 1/2 szklanki gorącej wody - ponieważ taka proporcja pozwala nam na utrzymanie dużej ilości np. ubitej śmietany. Taką żelatynę przygotowuję zawsze tuż przed ubijaniem śmietany, i gdy tylko żelatyna 'zrobi się letnia' już ją wlewam do ubitej śmietany. Nigdy nie czekam, aż żelatyna ostygnie całkowicie, bo ona natychmiast tężeje i to 'mocno' :) A później trzeba znowu ją podgrzewać czekać, aż się ostudzi, i tak w kółko. Dlatego polecam mój sprawdzony sposób :) Cytuj
arabika Opublikowano 2 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2006 Tak samo robie jak Dorota nigdy nie czekam aż żelatyna zrobi sie bardzo zimna tylko przestudzoną wlewam np do śmietany i gotowe Pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.