Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czekolada domowa 1/2 szklanki masła 1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku orzechy, rodzynki trochę wanilii lub innego aromatu Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wiele razy robiłam już tą czekoladę i jest przepyszna, a jej smak nie ma sobie równych wśród czekolad dostępnych na rynku - a bynajmniej ja na takowe nie natrafiłam. Przepis godny polecenia. Pozdrawiam

Opublikowano

W istocie smak czekolady domowej jest rewelacyjny.

Dla urozmaicenia wylewam masę do małych foremek ...

Postawione dla gości na stole znikają w zastraszającym tempie ...

Pozdrawiam!

Ulinku !

Oceniam Twoj przepis na max. ilość gwiazdek!

Opublikowano

Chcę wypróbować ten zachwalany przepis na czekoladę,ale dlaczego ilość masla podana jest w szklance?Czy mam nałożyć do szklanki masła i potem przełożyć do garnuszka i roztopić? To trochę kłopotliwe,a ile to jest 1/2 kostki?3/4?

Opublikowano

dzięki może kto z was ma przepis na serniczki - szukam od jakiegos czasu i nic? pomocy!

  • 1 miesiąc temu...
Gość Karolek1990
Opublikowano

hehehe wlasnie zrobilem taka czekolade ... tylko jeden problem niemoglem znalesc mleka w proszku a znalazlem tylko granulowane ktore nie do konca sie rozpuscilo ale czekolada i tak pyszna :-) :-)

Gość zabcia1951
Opublikowano

Czekolada domowa

1/2 szklanki masła

1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki kakao

1,5 szklanki mleka w proszku

orzechy, rodzynki

trochę wanilii lub innego aromatu

Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty.

Mam co do tego przepisu pytanie. Wiemy, ze nie mozna kupic w sklepie pol szklanki mleka, szklanki cukru pudru, 2-3 lyzki kakao i.t.d. Prosze napisac dwie rzeczy: ile czekolady wychodzi z podanej porcji oraz ile mozna zrobic z pelnego zakupionego towaru.

Opublikowano

najlepiej kochaniutka jak sama zrobisz tą czekolade to sie przekonasz - jest rewelacyjna, smaczna i napewno zawróci w głowie na domowej imprezce

Opublikowano

Czekolady wizualnie może wyjść różna ilość, to zależy jak się wyłoży masę, jak cieniej to czekolady będzie wiecej, a jak grubiej to mniej, ale gramatura zawsze będzie ta sama. ina 12

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.