ulinek77 Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Czekolada domowa 1/2 szklanki masła 1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku orzechy, rodzynki trochę wanilii lub innego aromatu Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty. Cytuj
monilek26 Opublikowano 27 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2006 Wiele razy robiłam już tą czekoladę i jest przepyszna, a jej smak nie ma sobie równych wśród czekolad dostępnych na rynku - a bynajmniej ja na takowe nie natrafiłam. Przepis godny polecenia. Pozdrawiam Cytuj
Bernimek Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 W istocie smak czekolady domowej jest rewelacyjny. Dla urozmaicenia wylewam masę do małych foremek ... Postawione dla gości na stole znikają w zastraszającym tempie ... Pozdrawiam! Ulinku ! Oceniam Twoj przepis na max. ilość gwiazdek! Cytuj
Terka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Chcę wypróbować ten zachwalany przepis na czekoladę,ale dlaczego ilość masla podana jest w szklance?Czy mam nałożyć do szklanki masła i potem przełożyć do garnuszka i roztopić? To trochę kłopotliwe,a ile to jest 1/2 kostki?3/4? Cytuj
Bernimek Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Terko! Ja użyłam w tym przepisie 1/2 kostki masła ... Czekoladka wyszła pyszniutka !!! Pozdrawiam! Cytuj
Terka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Bernimek bardzo ślicznie Ci dziękuję za podpowiedź. :D Cytuj
gosiek50 Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Dawno temu robiłam taką czekolade ,naprawde rewelacyjna i warta polecenia. Dziękuje za przypomnienie tego przepisu. :D :-) :D Serdecznie pozdrawiam. Cytuj
ulinek77 Opublikowano 29 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 dzięki może kto z was ma przepis na serniczki - szukam od jakiegos czasu i nic? pomocy! Cytuj
Gość Karolek1990 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 hehehe wlasnie zrobilem taka czekolade ... tylko jeden problem niemoglem znalesc mleka w proszku a znalazlem tylko granulowane ktore nie do konca sie rozpuscilo ale czekolada i tak pyszna :-) :-) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Robiłam ostatnio tą czekolade i użyłam mleka w proszku BEBIKO1 wyszła rewelacyjna. :-) Pozdrawiam Cytuj
Gość zabcia1951 Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Czekolada domowa 1/2 szklanki masła 1/4 szklanki słodkiego mleka lub śmietanki 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki kakao 1,5 szklanki mleka w proszku orzechy, rodzynki trochę wanilii lub innego aromatu Masło, kakao, śmietanę i cukier puder rozpuścić w rondlu i zagotować. Odstawić z ognia, dodać mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rodzynki uprzednio namoczone w wodzie. Wyłożyć masę na folię aluminiową. Pozostawić do ostudzenia i stwardnienia. Pokroić w kwadraty. Mam co do tego przepisu pytanie. Wiemy, ze nie mozna kupic w sklepie pol szklanki mleka, szklanki cukru pudru, 2-3 lyzki kakao i.t.d. Prosze napisac dwie rzeczy: ile czekolady wychodzi z podanej porcji oraz ile mozna zrobic z pelnego zakupionego towaru. Cytuj
ulinek77 Opublikowano 31 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 najlepiej kochaniutka jak sama zrobisz tą czekolade to sie przekonasz - jest rewelacyjna, smaczna i napewno zawróci w głowie na domowej imprezce Cytuj
gosiek50 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgadzam się z tobą ulinku w całej okazałości - trzeba kupić, przeliczyć i zrobić i samemu się przekonać ile wychodzi. Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Czekolady wizualnie może wyjść różna ilość, to zależy jak się wyłoży masę, jak cieniej to czekolady będzie wiecej, a jak grubiej to mniej, ale gramatura zawsze będzie ta sama. ina 12 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi