arabika Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 1/2 kg mąki 2 jajka 3 dkg drożdży 1 szklanka mleka 2-3 łyżki roztopionego tłuszczu (masło ,margaryna) 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Drożdże połączyć z cukrem kilkoma łyżkami mąki i 1/2 szklanką letniego mleka .Zrobić rozczyn Pozostawić do wyrośnięcia Do miski wsypać przesiana mąkę dodać sól zrobić wgłębienie wbić jajka dodać resztę mleka roztopiony tłuszcz .Na końcu wyrośnięte drożdże . Wyrobić ciasto najpierw ręką następnie napowietrzyć wybijając drewniana łyżką lub w dowolny sposób tak aby dobrze je napowietrzyć Wyrobione ciasto przykryć czysta ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ok. 60 min Z ciasta urywać kawałki i formować kulki .Z podanej ilości wychodzi ok. 16 sztuk Uformowane pyzy rozłożyć np. na posypanej delikatnie mąką blaszce i pozostawić przykryte do wyrośnięcia ok. 20 min . W dużym garnku zagotować trochę wody umieścić sito do gotowanie na parze nad woda układać luźno pyzy Na dużym sicie jednorazowo nie więcej niż. 5-6 sztuk ponieważ ładnie rosną Zakryte gotować ok. 12-15 min .W tym czasie nie wolno ich odkrywać ponieważ mogą upaść !! Tak ugotowanie pyzy podawać z sosem pieczarkowym ,myśliwskim oraz wszelkimi sosami pieczeniowymi. Można podawać od razu po przygotowaniu ale również można zrobić wcześniej a przed obiadem odgrzać na parze ok 3-4 min Dobrze przygotowanie pyzy muszą być mięciutkie i puszyste po przekrojeniu ciasto musi sprężynować ! Jest to wspaniały dodatek zastępujący ziemniaki w moim domu był od zawsze serwowany na niedzielne obiady Moja babcia podawała pyzy drożdżowe z pysznym sosem z rolad wołowych i do tego czerwona zasmażana kapusta SZCZERZE POLECAM SMACZNEGO! Cytuj
Azalka Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Napewno zrobię te pyzy i zobaczymy czy to właśnie je jadłam na weselu. Chociaż patrząc na zdjęcie to wyglądały zupełnie inaczej. Myślę że przepis to będzie właściwy a formować to przecież można w różny sposób. Na weselu wyglądały jak cienkie kromeczki bielutkiego chleba (takie płaskie). Możliwe że to były kupne tylko zamrożone a póżniej buch na parę a te domowe to są okrąglutkie. Wielkie dzięki za przepis. Cytuj
arabika Opublikowano 5 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 A może na Śląsku gotuje się ja większe w formie chlebka a później kroi na kromki .Z Twojego opisu tak na to wygląda ponieważ obojętnie jaki kształty im nadasz nawet bardzo płaski po włożeni na pare będą rosły i na pewno nie będą przypominać cienkich kromeczek U nas są one bardzo popularne i w każdym spożywczym można je kupić ale zawsze okrągłe Pokrojone będą wyglądać jak biały chlebak sa mięciutkie i bez skórki tak jak je wcześniej opisałaś Jestem pewna że właśnie to jadłaś na weselu ponieważ tylko na Śląsku i w Wielkopolsce się je jada . Jak wypróbujesz daj znać Pozdrawiam :) Cytuj
monilek26 Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ja takie pyzy podaję z sosem truskawkowym <zmiksowane owoce +śmietana +cukier> po prostu pychota. Pozdrawiam Cytuj
arabika Opublikowano 6 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Słyszałam ze można je jeść na słodko chociaż nigdy nie próbowała One są uniwersalne a przy tym bardzo dobre więc smakują na wiele sposobów Kiedy zostaną mi od obiadu ( chociaż rzadko to się zdarza) to na zimno kroje je jak bulkę i smaruje masłem Tez smakują super :) Pozddrawiam :) Cytuj
aniela Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Znam te pyzy od dziecka, gdyz w moim domu tez czesto zastepowaly zimniaki, choc ziemniak w poznanskim to obowiazek do obiadu. Do dzisiaj robie je swoim dzieciom i choc z dala od tych terenow, po prostu za nimi przepadaja. Podaje je w takich samych wersjach jak podalas Arabiko, choc moja corka tez bardzo je lubi zjadac na sniadanko z maselkiem. Ten przepis jest godny zainteresowania i goraco polecam kazdemu. Z pozdrowieniami, majka. Cytuj
M@lgosia Opublikowano 9 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2006 Pyzy drożdżowe pamiętam z dziecinstwa wlasnie do drugiego dania z pysznym sosem i mięskiem. Od paru, paru ładnych lat mieszkam w Bielsku i co się okazało !! Tutaj pyzy drożdżowe to kluski na parze, które je się wyłącznie na słodko polane masłem i cukrem lub z truskawkami zmiksowanymi ze śmietaną i cukrem. Ja osobiście dziekuję za przepis na pyzy drożdżowe. :) Cytuj
Azalka Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Zrobiłam te pyzy i co powiem to właśnie je jadłam na tym weselu. Wyszły super. Ja je zrobiłam pół na pół jedne takie jak na twoim zdjęciu a drugie w formie jak radziłaś chlebka tylko dłużej trzymałam na parze żeby w środku nie był surowy i potem kroiłam na plastry. Dzięki za przepis Cytuj
arabika Opublikowano 28 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Dziękuje wszystkim za wypowiedzi :D Cieszę się Azalko ze przepis się przydał i że jest to to czego szukałaś :D Pozdrawiam :-) Cytuj
gosiek50 Opublikowano 5 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2006 Te pyzy drożdżowe to rewelacja ,ja bardzo często je robie z gulaszem na ostro i do tego buraczki na ciepło. Potrawa bardzo smaczna polecam ją. A u nas nazywają się PAMPUCHY. :D :D Pozdrawiam Cytuj
aida Opublikowano 3 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2006 Też jestem wielkopolanką i kiedyś samodzielnie robiłam pyzy, potem od czasu jak pojawiły się gotowe i to całkiem dobrej jakości zaniechałam tej zabawy, teraz po tych zachwyconych postach chciałam zrobić rodzince frajdę domowymi pyzami... i zaraz mi się przypomniało dlaczego przestałam je robić. moje pyzy nie były takie piękne jak te na zdjęciu wyglądały obrazowo mówiąc jak buzia nastolatka z trądzikiem, podpowiedz mi kochana Arabiko gdzie zrobiłam kuchę, bo strasznie jestem uparta i teraz pewnie będziemy jeść pyzy codziennie aż osiągnę zadawalający efekt ! Cytuj
Sathi Opublikowano 23 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2006 Na śląsku mówimy na nie kluski na parze. U mnie w domu jada się je na słosko z owocami albo nadziewane jabłkiem lub białym serem, albo bez niczego tylko z masłem cukrem i z cynamonem. Są pyszne :-) Cytuj
olka Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 kluseczki cudo moja mama robi je najlepiej i wtedy sa najlepsze :mrgreen: pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 to zapytaj sie mamy i zdradź nam ten sekret :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.