Miuriel Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Moja mama robi takie drożdżowe bułki. Jako że wyjechała a ja nie chciałam szperać w jej przepisach zrobiłam z podanego tu przepisu. Smakują tak samo czyli wyśmienicie. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Po czym widać że ciasto jest napowietrzone? :grin: Cytuj
Miuriel Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Ja zawsze wyrabiam ręką dość długo żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, ciasto wtedy lepiej wyrasta. Myślę, że w momencie wyrabiania nie widać, że jest dobrze napowietrzone. :grin: Cytuj
basiul Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Napewno zrobię te pyzy i zobaczymy czy to właśnie je jadłam na weselu. Chociaż patrząc na zdjęcie to wyglądały zupełnie inaczej. Myślę że przepis to będzie właściwy a formować to przecież można w różny sposób. Na weselu wyglądały jak cienkie kromeczki bielutkiego chleba (takie płaskie). Możliwe że to były kupne tylko zamrożone a póżniej buch na parę a te domowe to są okrąglutkie. Wielkie dzięki za przepis. Cześć smakowicze :wink: chyba nie bardzo umiem się posługiwac forum, no a tutaj - jestem po raz pierwszy, ale coś podpowiem. Być może to, o czym piszesz (cienkie kromeczki), to rzeczywiście takie nasze wielkopolskie "kluchy na łachu" - tylko, że taki kształt jest typowy dla czeskich knedli. Oczywiście, ich knedle mogą przypominać nasze knedle - wiesz, takie kule ze śliwką, tylko że z innego ciasta (oni tam wkładają też inne farsze - kostki z bułki, wątróbkę itp). Ale takie charakterystyczne czeskie knedliki - to tak, jakby gigantyczna podłużna pyza drożdżowa i pokrojona w plastry + sosik, mięsko, zasmażana kapustka (z kminkiem!) i te klimaty... A że Śląsk blisko Czech... pozdrawiam - może się nauczę bywać tu częściej? :grin: Cytuj
wiola344 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Po czym widać że ciasto jest napowietrzone? :wink: Witaj Edytko gdy ciasto jest napowietrzone to odstaje od ręki i od naczynia :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Jest już taki przepis na pyzzy tylko pod nazwą kluski na parze potwierdzam że są bardzo dobre i można je podawać na różne sposoby. Cytuj
Alinka Opublikowano 10 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 witam chce zapytac czy mogą być gotowane wwodzie/ bo ja posiadam taki przepis ale jeszcze nie próbowałam ? Cytuj
ebiernacka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 a ja dziś zrobiłam i są super,syn się zajadał i ja też !!!pozdrawiam autorkę przepisu!!!! :-( Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 ...pyzy drożdżowe lub kluski na parze często goszczą na naszym stole.a podaję je z mięsem (ostatnio często z kaczką lub gąską) ,sosem i kapusta zasmażaną ,buraczkami lub surówką .... pyszny obiadek.... ... Cytuj
EWA1992 Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 witam chce zapytac czy mogą być gotowane wwodzie/ bo ja posiadam taki przepis ale jeszcze nie próbowałam ? Przyznam,że pierwsze słyszę aby pampuchy gotowało się w wodzie?... Ja robię pampuszki ale rzadko bo przy wyrabianiu ciasta puchnie mi ręka. Od pewnego czasu "chodzą" za mną i chyba się jednak zdecyduje na zrobienie. Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.