Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja mama robi takie drożdżowe bułki. Jako że wyjechała a ja nie chciałam szperać w jej przepisach zrobiłam z podanego tu przepisu. Smakują tak samo czyli wyśmienicie.

Opublikowano

Ja zawsze wyrabiam ręką dość długo żeby wtłoczyć jak najwięcej powietrza, ciasto wtedy lepiej wyrasta. Myślę, że w momencie wyrabiania nie widać, że jest dobrze napowietrzone. :grin:

Opublikowano

Napewno zrobię te pyzy i zobaczymy czy to właśnie je jadłam na weselu. Chociaż patrząc na zdjęcie to wyglądały zupełnie inaczej. Myślę że przepis to będzie właściwy a formować to przecież można w różny sposób. Na weselu wyglądały jak cienkie kromeczki bielutkiego chleba (takie płaskie). Możliwe że to były kupne tylko zamrożone a póżniej buch na parę a te domowe to są okrąglutkie. Wielkie dzięki za przepis.

Cześć smakowicze :wink:

chyba nie bardzo umiem się posługiwac forum, no a tutaj - jestem po raz pierwszy, ale coś podpowiem. Być może to, o czym piszesz (cienkie kromeczki), to rzeczywiście takie nasze wielkopolskie "kluchy na łachu" - tylko, że taki kształt jest typowy dla czeskich knedli. Oczywiście, ich knedle mogą przypominać nasze knedle - wiesz, takie kule ze śliwką, tylko że z innego ciasta (oni tam wkładają też inne farsze - kostki z bułki, wątróbkę itp). Ale takie charakterystyczne czeskie knedliki - to tak, jakby gigantyczna podłużna pyza drożdżowa i pokrojona w plastry + sosik, mięsko, zasmażana kapustka (z kminkiem!) i te klimaty...

A że Śląsk blisko Czech...

pozdrawiam - może się nauczę bywać tu częściej? :grin:

Opublikowano

Po czym widać że ciasto jest napowietrzone? :wink:

Witaj Edytko gdy ciasto jest napowietrzone to odstaje od ręki i od naczynia :grin:
  • 8 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

...pyzy drożdżowe lub kluski na parze często goszczą na naszym stole.a podaję je z mięsem (ostatnio często z kaczką lub gąską) ,sosem i kapusta zasmażaną ,buraczkami lub surówką .... pyszny obiadek.... ...

Opublikowano

witam chce zapytac czy mogą być gotowane wwodzie/ bo ja posiadam taki przepis ale jeszcze nie próbowałam ?

Przyznam,że pierwsze słyszę aby pampuchy gotowało się w wodzie?... Ja robię pampuszki ale rzadko bo przy wyrabianiu ciasta puchnie mi ręka. Od pewnego czasu "chodzą" za mną i chyba się jednak zdecyduje na zrobienie. Pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.