arabika Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 2 szklanki wiórków kokosowych 300 ml mleka 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 płaska łyżka mąki pszennej puszka ananasów krojonych 2 łyżeczki maki ziemniaczanej sok z połowy cytryny olej do smażenia - nie za dużo Wiórki wsypać do mleka dodać cukier i gotować na wolnym ogniu ok. 5-10 min aż wiórki wchłoną całe mleko. Masę wystudzić. Dodać żółtka, budyń i mąkę pszenna wymieszać. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z masa kokosowa. Masa powinna mieć konsystencje budyniu. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć z każdej strony na złoty kolor Ananasy włożyć do garnka i zagotować. W 1-2 łyżkach wody i soku z cytryny rozrobić mąkę ziemniaczaną , wlać do ananasów, zagotować i ostudzić. Zimnym żelem z ananasami polać placki. Racuszki można podawać także z jabłkami i bita śmietana. To jest naprawdę bardzo smaczne. Polecam! Cytuj
Jamaica Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Już mi się buzia do nich uśmiecha :) Chyba wiem co jutro zaserwuję rodzinie na śniadanko :) Cytuj
arabika Opublikowano 5 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Jestem pewno ze jutro przy śniadanku cała rodzina będzie się do nich uśmiechać. :) Daj znać jak wyszły . Pozdrawiam :) Cytuj
Terka Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Czy ananasy zagotować razem z syropem z puszki czy w wodzie? Cytuj
Jola_A. Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Czy make ziemniaczana mozna zastapic kisielem?? :) Cytuj
arabika Opublikowano 6 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Ananasy zagotować w syropie W małej ilości wody rozrobić mąkę ziemniaczana i dodać sok z cytryny wlać mąkę do gotującego syropu. Co do kisielu to myślę że można nim spokojnie zastąpić mąkę ziemniaczaną, przecież kisiel to nic innego jak zabarwiona zapachowa mąka ziemniaczana Co prawda z kisielem nigdy nie robiłam ,ale myślę że dodanie np. .ananasowego (jeśli taki jest) albo cytrynowego to niezły pomysł :) Cytuj
Jamaica Opublikowano 6 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Jak to było do przewidzenia-pychotka :) Cytuj
arabika Opublikowano 6 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2006 Cieszę się bardzo ,że Ci smakowała :) Cytuj
Bernimek Opublikowano 8 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 I ja przyłączę się degustacji tych racuszków !!! Już dzisiaj za późno, ale pomysł na jutrzejszą kolacyjkę juz mam! Dziękuję bardzo! Pozdrawiam! Cytuj
arabika Opublikowano 3 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2006 Bernimku i jak smakowaly racuszki :D :D Cytuj
Bernimek Opublikowano 4 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Arabiko !!! Racuszki smakowały wyśmienicie a świadczy również o tym sam fakt, iż potrawa ta na dobre zagościła w Mojej kuchni! Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis, a niedowiarków zachęcam do zrobienia tych racuszków! P.S. to dla Mnie przepis na 5 gwiazdek! Cytuj
arabika Opublikowano 4 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2006 Twój komentarz Bernimku podziałał jak miód na serce .Dziekuje :D Bardzo się cieszę ,że racuszki smakują . Pozdrawiam cieplutko :D Cytuj
bikerowa Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 robilam racuszki ale takich z wiorkami jeszcze nie .Zrobie jutro na obiad .Już m ślinka cieknie bo lubie słodkie rzeczy i kokos Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.