DeLarge Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Za około miesiąc jadę "służbowo" :) na Litwę i miałbym do Was drodzy pytanie. Wiecie może co warto spróbować z litewskiej kuchni (potrawy/przysmaki), co warto kupić (przysmaczki, może jakieś alkohole :) )? Jeszcze nigdy tam nie byłem i nie wiem na co zwrócić uwagę (szczególną uwagę) aż wstyd się przyznać że nie za bardzo orientuję sie w kuchni litewskiej. Cytuj
DeLarge Opublikowano 8 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2006 widzę że odzew jest żaden więc podzielę się tym co udało mi się samemu znaleźć i prosze o ewentualny komentarz jeśli coś z tego spisu jest wam znane Najbardziej znane potrawy: * Čeburekai - czebureki - smażone na głębokim oleju duże "pierogi", nadziewane farszem. Podawane z gorącą zupą do popicia. Pochodzą z kuchni kaukaskiej. * Didžkukuliai lub Cepelinai (cepeliny) - "pyzy" lepione z ziemniaków i nadziewane farszem, najczęściej z mięsa z dodatkiem cebuli i przypraw, ale czasem też z innych składników. W północnych rejonach Polski są znane jako kartacze. * Kastinys - lekkie żmudzkie danie ze śmietany i masła z przyprawami. * Kibinai - rodzaj dużych pierogów nadziewanych farszem i pieczonych w piekarniku. Danie karaimskie rozpowszechnione głównie na Litwie. Najlepsze kibinai na Litwie zjeść można w Trokach. * Koldunai - kołduny litewskie - małe pierogi (zbliżone do polskich uszek) nadziewane surowym farszem i gotowane w zupie, rozpowszechnione na całym terytorium dawnego Wielkiego Księstwa. * Kugelis (kugiel) - babka ziemniaczana ze skwarkami, zapiekana w piekarniku. Danie przywędrowało na Litwę z kuchni niemieckiej. * Skilandis (Kindziuk) - tradycyjna wędlina. * Šaltibarščiai (chłodnik litewski) - zupa na zimno z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek, koperku. Chętnie spożywana podczas upałów. Podawana z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem. * Švilpikai - "kopytka", wyłącznie smażone. * Vederai - kiszka ziemniaczana. * Žemaičių blynai - bliny żmudzkie - grube placki z ugotowanych ziemniaków, nadziewane mięsem lub grzybami. * Sery litewskie - białe, żółte, suszone, wędzone, a także słynny ser jabłkowy. * Wędzone świńskie uszy. Napoje: * Trejos devynerios (Trzy dziewiątki- "999") - nalewka na 27 leczniczych ziołach. Występuje w dwóch odmianach: o aptecznej - ziołowej nalewki zalecanej na wzmocnienie i oczyszczenie organizmu o sklepowej - gorzkawo-cierpkiej wódki ziołowej * Litewskie miody pitne * Lietuviška gira - kwas chlebowy - orzeźwiający napój wytwarzany z czarnego żytniego chleba. Cytuj
dota Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 wlasciwie to sobie odpowiedzialas ja bym polecila kartacze sa bardzo dobre no i dodalabym do tego z ciast sękacza tez warto Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi