DeLarge Opublikowano 4 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2006 Jabłka musza być zupełnie zdrowe, jędrne, dostatecznie dojrzałe. Najlepsze są o smaku winnym, np. antonówki. Na dno garnka kamiennego układa się warstwę liści; liście porzeczkowe, wiśniowe, winogronowe oraz można uzyc odrobiny kopru (jako dodatek). Jako przyprawy można dodać miętę, goździki, cynamon, melissę i macierzankę. Gdy dno naczynia jest wyłożone liśćmi, układamy ściśle pare warstw jabłek (jedną warstwę jeśli garnek nie jest za duży), na to znów liście i tak aż do wierzchu. Wierzch przykrywa się grubą warstwą liści i wyżej wspomnianych ziół. Nastepnie zalewamy wszystko wodą z solą, dając na 10 litrów wody przegotowanej i ostudzonej 15 do 25 dkg soli, na szybkie spozycie - 15 dkg (około 1/5 szklanki). Jeśli chcemy przyspieszyć proces zakiszania można dodać jeszcze 10 dkg mąki żytniej razowej na około 10 litrów wody. Uzupełniony garnek odstawiamy w zaciemnione i chłodne miejsce. Jabłka są gotowe po okresie ok 2 tygodnii (warto poczekać 3 do 4 dni dłużej). Jeśli zalewa jest dobrze zrobiona jabłka nie stracą na wadze, nie skurczą się a będą naprawdę smaczne i co ciekawe bogatsze w witaminy. Polecam i pozdrawiam. Cytuj
gosiek50 Opublikowano 7 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2006 DeLarge a możesz powiedzieć do czego można używać tych kiszonych jabłek, byłabym wdzięczna za podpowiedż . :D Pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 25 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2006 jest to danie samo w sobie,ale zawsze można coś pokombinować... Cytuj
gosiek50 Opublikowano 26 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2006 Za wiele się nie dowiedziałam na temat tych jabłek :-) :-) Pozdrawiam Cytuj
DeLarge Opublikowano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2006 ja je jem normalnie, to tak samo jak zjadasz korniszony czy tam dżem...nie kombinowałem z nimi robiąc jakies danie pzdr Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.