ulinek77 Opublikowano 5 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2006 Jesli ktoś posiada przepis na serniczki to prosze, bo dawno temu jadłam i ogromnie mi smakowały, a przepis gdzieśmi wyleciał - prosze :) Cytuj
Jola_A. Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Mam przepis ale na sernik smazony,nie wiem czy o to chodzi bo z tego co piszesz to chyba chodzi ci o jakies cistka,tak? :) Cytuj
ulinek77 Opublikowano 31 Października 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Października 2006 kiedyś kupowaliśmy w naszym przyzakładowym sklepiku - to były takie smażone na patelni serniczki - pyyyyyyyyyychotka - aż mi na myśl przychodzą te smaczne chwile - pomocy - może ktoś jednak zna ten przepis !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-);-):D:-) Cytuj
ulinek77 Opublikowano 2 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 Widze, że nikt nie ma takiego przepisu, a szkoda :D:-) Cytuj
ina12 Opublikowano 2 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2006 Ulinek podaję przepis na serniczki, myślę że o ten przepis Tobie chodzi. Ten przepis znalazłam w książce z kartkami pożółkłymi która ma już przeszło 40 lat 40 dag twarogu 10 dag bułki tartej 5 dag cukru 2 jajka 5-6 dag tłuszczu do smażenia 10 dag śmietany sól, wanilia. Twaróg dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę. Utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą masę, dodać miąższ z wanilii. Ubić pianę, kłaść partiami na masę serową, przesypując przesianą bułką tartą. Ciasto wyłożyć na stolnicę, wyrobić i rozwałkować. Wykrawać dużą szklanką placuszki, otaczać je w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na tłuszczu na złoty kolor. Nic nie pisze o śmietanie i teraz nie wiem czy smaruje się po upieczeniu, czy się dodaje do ciasta, Ty napewno będziesz wiedziała, muszę je też zrobić jak tak je zachwalasz bo ja ich nie robiłam. Bułki tartej myślę że nie potrzeba przesiewać, bo w sprzedaży jest bardzo drobno mielona, a zamiast miąższu myślę że można dodać cukier waniliowy, a Ty co na to?. Ulinek ja jeszcze mam przepis na "Mądrzyki" to są placuszki z twarogu i przepis na racuszki z twarogu. Pozdrawiam serdecznie i oby to był ten przepis. ina12 Cytuj
amelia1 Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Ulinko tutaj znalazłam przepis na smażone serniczki. Może o to ci chodziło serniczki tutaj są jeszcze z marchewką, ale można zrobić bez niej serniczki Cytuj
ulinek77 Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 i o to chodzi - jeszcze co prawda nie wiem na pewno czy to to - ale wygląda na te moje ukochane serniczki :-) Barrrrrrdzo dziękuję. A jesli masz przepis na te " MąDRZYKI" to poprosze i z góry dziekuję -no i oczywiście polecam serniczki - RREEWWEELLKKAA!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Mądrzyki 40 dag twarogu 15 dag mąki 5 dag cukru 2 jaja 5-8 dag tłuszczu do smażenia 5 dag marmolady 1 cukier waniliowy, sól Twaróg dobrze odciśnięty przepuścić przez maszynkę. Utrzeć z żółtkami i z cukrem na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, mąkę, sól i zagnieśc ciasto. Rozwałkować, wykrawać dużą szklanką placuszki, pośrodku nakłuć i nałożyć marmoladę. Smażyć z dwóch stron na tłuszczu. Podawać na ogrzanym półmisku, posypane cukrem waniliowym. Ulinek nie otrzymałam odpowiedzi co zrobić z śmietaną co jest podana w przepisie na serniczki, Ty je konsumowałaś to najlepiej wiesz. Serniczki napewno zrobię. Ta moja książka nie posiada orginalnej okładki, ale z boku pozostało że jest to kuchnia jarska. Pozdrawiam. ina12 Cytuj
ulinek77 Opublikowano 3 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 a te mądrzyki to smaczne som :>?? Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2006 Na to pytanie nie mogę udzielić odpowiedzi, ponieważ ich nie robiłam. ina12 Cytuj
ulinek77 Opublikowano 5 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 aha - ale warto ich spróbować ? no nie??? Cytuj
lasuchowa Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Ulinek nie otrzymałam odpowiedzi co zrobić z śmietaną co jest podana w przepisie na serniczki, Ty je konsumowałaś to najlepiej wiesz. Serniczki napewno zrobię. ina12 No i ina12 nie doczekała się odpowiedzi, jaką rolę ma pełnić śmietana w tych serniczkach. :/ Otóż śmietaną serniczki się polewa. Śmietaną z dodatkiem cukru. Akurat pochodzę z Podlasia, a serniczki, to chyba danie regionalne tamtych stron. Pamiętam je z barów mlecznych w dzieciństwie... Teraz też są dostępne, np. w barze koło ratusza (Białystok, nie pamiętam jak się nazywa ta ulica). Podają je z samą śmietaną albo z dodatkiem brzoskwiń. Pyszne są w każdej wersji. Mmmm... Zaraz je sobie zrobię. Choć te domowe nigdy nie wyszły tak pyszne, jak te barowe :) Nie wiem, jaka jest tajemnica :sad: Edytowane 27 Maja 2011 przez lasuchowa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi